Izvor: eKapija | Utorak, 26.04.2016.| 18:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kada je sadržaj školskih knjiga relevantan? - Donet pravilnik o standardima kvaliteta udžbenika

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je Pravilnik o standardima kvaliteta udžbenika i uputstvo o njihovoj upotrebi.

Ovim pravilnikom utvrđuju se standardi kvaliteta udžbenika i uputstvo o njihovoj upotrebi, koje treba da ispune udžbenici, elektronski dodatak, priručnici i nastavni materijal, dodatna nastavna sredstva, didaktičko i didaktičko igrovno sredstvo, koji se na osnovu zakonom propisane procedure odobravaju za korišćenje u predškolskom obrazovanju i vaspitanju, odnosno osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju. Standardi su usklađeni sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakonom o udžbenicima, kao i sa drugim dokumentima koji su od značaja za ovu oblast.

Standardi predstavljaju osnov za donošenje: stručne ocene rukopisa udžbenika, stručnog mišljenja o rukopisu priručnika i nastavnog materijala, dodatnog nastavnog sredstva, didaktičkog i didaktičkog igrovnog sredstva i ekspertskog mišljenja.

Standardi su dati u formi iskaza i predstavljaju uslove koje moraju da ispune nastavna sredstva da bi bila odobrena za upotrebu. Oni se odnose na sadržaj, pedagoško-psihološke, didaktičko-metodičke i jezičke zahteve, kao i na likovno-grafičku i tehničku opremljenost nastavnog sredstva. Uz svaki standard dati su pokazatelji koji ih bliže određuju. Da bi jedan standard bio ispunjen, neophodno je da budu zadovoljeni svi njegovi pokazatelji.

Za detaljnije o standardima kvaliteta


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.