NavMenu

"MK Fintel Wind" nastavlja da ulaže u vetroparkove u Srbiji - Nakon Kule, vetrenjače će se zavrteti u Vršcu i Velikom Gradištu

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.04.2016. 11:21
Komentari
Podeli
(Foto: Miloš Vlahović)
Kompanija "MK Fintel Wind" počela je gradnju svog drugog vetroparka u Srbiji - "La Piccolina" kod Vršca. Ovaj projekat, vredan 10 mil EUR i snage 6,6 megavata, drugi je vetropark koji će ta kompanija izgraditi u Srbiji.

Naime, u novembru prošle godine ova srpsko-italijanska kompanija otvorila je vetropark u Kuli, ukupne instalisane snage 9,9 MW i vrednosti 15 mil EUR.

Upravo za ovaj projekat izgradnje prvog vetroparka u Srbiji kompanija "MK Fintel Wind" dobila je na nedavnoj dodeli nagrada "Aurea" portala "eKapija" priznanje za društvenu korisnost.

Zahvaljujući se na nagradi i prepoznavanju značaja razvoja modernih principa upravljanja, novih tehnologija i društvene odgovornosti, Petar Kovačević, Project Manager u kompaniji "MK Fintel Wind", za portal "eKapija" kaže da su "sve nominovane kompanije pobednici, jer su sve uspele da se izbore sa mnogim izazovima u današnjim nestabilnim ekonomskim uslovima".

Kovačević kaže da vetropark u Kuli radi u najboljem redu. Početkom ove godine proizvedena je prva količina električne energije, a nekoliko puta postignuta je i maksimalna proizvodnja.

Kada je gradnja vetroparka "La Piccolina" u pitanju, on kaže da su započeli radove na izgradnji drugog vetroparka u Srbiji i završetak radova očekuju krajem leta.
- Veliko iskustvo koje smo stekli u toku izgradnje prvog vetroparka u Kuli, nesebično delimo i tokom izgradnje "La Piccoline", što ne samo da nam ubrzava i olakšava ceo proces, već i dodatno podižemo kvalitet naših saradnika, kolega - navodi on.

U toku su i pripreme za izgradnju još jednog vetroparka u okolini Vršca. Radi se o projektu "Košava" ukupne snage 117 megavata. U prvoj fazi biće izgrađen deo vetroparka sa svom pratećom infrastrukturom, a u kompaniji "MK Fintel Wind" očekuje da će investicija biti veoma značajna za ceo elektroenergetski sektor.

Ova kompanija prošle godine je dobila i građevinsku dozvolu za vetroelektranu snage 9 MW u Velikom Gradištu u centralnoj Srbiji. Tu će biti izgrađena "RAM vetroelektrana" koja će generisati čistu energiju za oko 7.000 srpskih domaćinstava. Ovim vetroparkom upravljaće zavisna kompanija "Vetropark RAM" u kojoj "Fintel Energia Group SpA" drži 54% akcija preko kompanije "MK Fintel Wind", dok "MK Holding" drži preostalih 46%.

Put do dozvola treba da bude kraći, zelena energija je ključ stabilnosti zemlje

(Foto: Miloš Vlahović)
U kompaniji "MK Fintel Wind" kažu da je proces dobijanja dozvola i prikupljanja dokumentacije za gradnju vetroparkova tekao jako sporo i da bi trebalo da ubuduće bude znatno kraće, ali i dodaju da bez razumevanja nadležnih institucija ne bi sada imali prvi vetropark.

Srbija ima veliki potencijal kada je reč o obnovljivim izvorima energije, posebno ako govorimo o energiji vetra i vode. Ipak, velika je razlika između mogućnosti i iskorišćenosti obnovljivih izvora energije u našoj zemlji. Uz to, naša zemlja je postavila cilj od 27% udela OIE u bruto finalnoj potrošnji energije do kraja 2020. godine.

- Moramo stvoriti ambijent za investiranje u ovoj oblasti u obliku bržeg izdavanja dozvola, usvajanja urbanističkih planova koji definišu investicije u ovoj oblasti, ali i moramo edukovati ljude na svim nivoima i jačati svest o značaju obnovljivih izvora energije kroz zapošljavanje i razvoj ekonomskih instrumenata. Osim toga, zajednička aktivnost države i kompanije zainteresovane za investiranje je važno - kaže Petar Kovačević.

On objašnjava da je izgradnja prvog vetroparka u Srbiji približila našu zemlju ostvarenju postavljenog cilja u bruto finalnoj potrošnji energije, kao i da postojanje vetroparka ima i niz drugih prednosti kao što su povećanje "greenfield" investicija, zapošljavanje ljudi, povećanje prihoda budžeta kroz naplatu direktnih i indirektnih poreza.

Govoreći o daljim koracima te kompanije u Srbiji, Kovačević kaže da su planovi usmereni ka većoj proizvodnji zelene energije u Srbiji i doprinosu veće iskorišćenosti obnovljivih izvora, posebno vetra.

- Pokazali smo da poslovanje u Srbiji u novim oblastima kao što je zelena energija, ne samo što je moguće, već može biti i uspešno, i svakako u narednom periodu planiramo da realizujemo dodatne projekte, i na taj način ćemo doprineti razvoju lokalnih zajednica u industrijskom segmentu, kroz proizvodnju i zapošljavanje kao i korišćenju ovog važnog obnovljivog resursa energije - naglašava on.

Na kraju krajeva, dodaje, ukoliko želimo u EU, moramo da se fokusiramo na diversifikaciju energetskih izvora jer povećanje proizvodnih kapaciteta koji koriste sopstvene izvore bez sumnje jačaju ekonomsku stabilnost i nezavisnost zemlje.

Domaće kompanije dokazale kvalitet

Tokom samog proces izgradnje vetroparka, od ideje pa preko izrade projekta do dobijanja svih dozvola za izgradnju i upotrebu, "MK Fintel Wind" je sarađivao sa velikim brojem domaćih kompanija, projektantskih kuća, srednjim školama, fakultetima, zavodima i naučnim institutima.

- Veliko iskustvo koje smo stekli u toku realizacije ovog projekta, smo nesebično podelili na raznim nivoima - kaže projekt menadžer kompanije "MK Fintel Wind" i posebno ističe saradnju sa domaćim kompanijama koje su trasportovale vetrogeneratore jer njihov transport drumskim saobraćajem spada u najsloženije poduhvate, zbog veoma velikih dimenzija elemenata.

- Domaće kompanije za transport i podizanje tereta su iskazale veoma veliku poslovnu hrabrost, znanje, veštine i predložili način i pravac dostavljanja vetrogeneratora. Iako su se ti predlozi značajno kosili sa predlozima proizvođača opreme, predložena rešenja su unela veoma velike uštede u transportu, a našim transportnim kompanijama, koje su radile na ovom projektu, otvorile dodatno tržište - objašnjava Petar Kovačević za portal "eKapija".

Miloš Vlahović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.