Izvor: Politika | Petak, 22.04.2016.| 11:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Danas se obeležava Međunarodni dan planete Zemlje

(Foto: Romolo Tavani/shutterstock.com)
Međunarodni dan planete Zemlje obeležava danas više od milijardu ljudi širom sveta pokazujući podršku zaštiti prirodne sredine na festivalima, skupovima i akcijama na otvorenom koji se održavaju u skoro 200 zemalja, među kojima je i Srbija.

Kako navode Ujedinjene nacije, ove godine obeležavanje dana naše planete ima naročit značaj, pošto danas lideri više od 165 zemalja u sedištu svetske organizacije u Njujorku potpisuju značajan sporazum o klimatskim promenama, koji je usaglašen pre četiri meseca.

U ceremoniji potpisivanja sporazuma, na poziv francuskog predsednika Fransoa Olanda i generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, učestvuje i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Pariski sporazum, koji je usvojilo 195 zemalja, postavlja kao cilj ograničenje globalnog zagrevanja na dva Celzijusova stepena iznad preindustrijskih nivoa, uz prelazak na takozvanu čistu energiju.

Dan planete u Srbiji obeležava Javno preduzeće "Srbijašume", akcijom i ekološkim radionicama na Avali, u kojoj učestvuju predstavnici i učenici osnovnih škola, sa ciljem da se skrene pažnja na značaj očuvanja prirode, podigne nivo ekološke svesti i deca motivišu da se uključe u borbu za očuvanje planete.

Dan planete Zemlje je prvi put obeležen u Americi pre skoro pet decenija, posle pogubnog izlivanja nafte.

Ustanovljen je 1970. godine u SAD, a obeležava se širom sveta od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usvojen dugoročni program za promociju održivog razvoja.

Međunarodni Dan planete Zemlje obeležava se sa ciljem upozorenja na opasnosti koje prete životu na zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećanja potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.