NavMenu

Kako do više stranih investicija u Vojvodini?

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.04.2016. 12:07
Komentari
Podeli
Predstavljanje istraživanja KLERPredstavljanje istraživanja KLER
Vojvođanske opštine privukle su u poslednjih deset godina u proseku 4,5 direktne strane investicije, a najuspešnije su bile lokalne samouprave koje su formirale i razvijale kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER), kao posebna odeljenja za podršku postojećoj privredi i animiranje investitora.

Opštine koje su osnažile KLER zapošljavanjem najmanje četiri stručnjaka beležile su u proseku šest stranih ulaganja dok su lokalne samouprave sa tri ili manje zaposlenih imale upola slabiji rezultat, pokazalo je istraživanje NALED-a, sprovedeno u okviru projekta "Analiza kapaciteta jedinica lokalne samouprave u AP Vojvodina za upravljanje aktivnostima lokalnog ekonomskog razvoja", koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

- Nesporna je pozitivna korelacija između kapaciteta KLER i rezultata na polju ekonomskog razvoja. Uz to, lokalne samouprave koje su odlučile da dodatno unaprede kvalitet usluga ulaskom u NALED-ov Program certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem imaju još bolji učinak. Jedanaest opština koje su uspešno prošle kroz certifikaciju privukle su skoro tri puta više ulaganja u odnosu na ostale sredine – izjavio je član Upravnog odbora NALED-a i generalni direktor kompanije Gomex Goran Kovačević na predstavljanju istraživanja u Gradskoj upravi Pančeva.

Postojanje KLER u okviru lokalne administracije uslov je za sticanje NALED-ovog certifikata, kao i za ispunjavanje Vojvođanskog standarda koji je uvela Pokrajinska vlada i uz postojanje KLER podrazumeva usvajanje dugoročne strategije razvoja opštine i uvođenje Sistema 48.

Preliminarni rezultati istraživanja koje će biti objavljeno krajem aprila sugerišu da je neophodno da opštine više učine na jačanju autonomije KLER, unapređenju znanja zaposlenih, kao i da spreče osipanje kadrova koji usled niskih zarada (prosek 42.795 dinara) prelaze u privatni sektor ili zbog izbora i racionalizacije bivaju premešteni u druge organe uprave.


Iako je prosek četvoro zaposlenih u KLER, u gotovo 25% opština samo jedna osoba brine o dolasku investitora i podršci privredi. Problem predstavlja to što zaposleni u KLER ne prepoznaju dovoljno značaj rada sa postojećim firmama i preduzetnicima u opštini, koje svrstavaju tek na 5. mesto prioriteta dok se najviše fokusiraju na apliciranje za donatorske projekte.

Zabrinjava to što su ulaganja lokalnih samouprava u programe lokalnog ekonomskog razvoja skoro zanemarljiva – u prošloj godini prosečno su iznosila 2,1% budžeta, upola manje u odnosu na sport. Šest opština u Vojvodini još nema kancelarije za lokalni ekonomski razvoj dok su dve formalno osnovale KLER, ali su opremljene prostorije prazne usled zabrane zapošljavanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.