NavMenu

DOSTA JE BILO: Kako unaprediti privredu u Srbiji?

Izvor: eKapija Sreda, 20.04.2016. 17:11
Komentari
Podeli
U želji da našim čitaocima predstavimo ekonomski program, rešenja i izmene privrednog ambijenta u Srbiji, koje mogu očekivati posle izbora, pokrenuli smo anketu u kojoj smo želeli da uključimo sve partije i pokrete sa liste za parlamentarne izbore 2016. godine.

Predstavljamo vam odgovore pokreta Dosta je bilo u integralnoj verziji, koje je dao potpredsednik pokreta Aleksandar Stevanović.

Ključne tačke ekonomskog programa

Na izbore izlazimo sa planom od 20 tačaka. Ključne tačke koje se odnose direktno na ekonomiju su:
  • Uvesti POTPUNU transparentnost rada javnog sektora i zabraniti potpisivanje tajnih ugovora.
  • Zakon o poreklu imovine
  • Ukinuti subvencije stranim investitorima. Ne postoji razlog da strani investitori budu privilegovani u odnosu na domaće. Fokus ekonomske politike je domaća privreda.
  • Uvesti red u javna preduzeća. Javni konkursi za sve direktore
  • Staviti van snage štetne zakone Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o konverziji zemljišta, Zakon o ulaganjima
  • Povezati radni staž SVIM zaposlenim u firmama u restrukturiranju, privatizaciji i stečaju. Isplatiti zaostale zarade. Nije posao zaposlenih da naplaćuju doprinose. To je posao države. Staž se povezuje na nivou minimalca. Zaostale zarade takođe. Deo iznad minimalca se konvertuje u vlasništvo nad preduzećem.
  • Smanjiti poreze i doprinose na plate za trećinu u dva koraka. Uvesti progresivan sintetički porez.
  • Postaviti temelje agrarne reforme: državnu zemlju obrađuju naši zemljoradnici uz ograničen posed. Vratiti sistem zadruga.

Konkretne mere za pospešivanje privrednog ambijenta za domaće kompanije i vremenski okvir za njihovo sprovođenje

Suština unapređenja privrednog ambijenta je:

  • Smanjenje poreza na najniže plate
  • Seča propisa
  • Ukidanje subvencija stranim investitorima
  • Reforma javnog sektora
  • Ukidanje štetnih zakona
  • Javno vršenje javne vlasti
Sve ovo se može uraditi u roku od godinu dana.

Na koji način planirate da privučete više stranih investicija i iz kojih zemalja očekujete najviše investicija?

Investicije se privlače tako što se stvori dobro poslovno okruženje u Srbiji za domaće firme. Kada strane firme vide da domaće firme u Srbiji uživaju u blagodetima jednostavnih i biznisu prijateljskih zakona, niskih poreza, razumne regulative, pravne sigurnosti i da u takvom ambijentu oni radi investiraju svoja i pozajmljena sredstva, to će biti najbolja preporuka da dođu strani investitori.

Sadašnja politika je legalno podmićivanje investitora da zažmure nad katastrofalnim poslovnim okruženjem i mi sada imamo situaciju da nam dolaze "investitori" koji uopšte ne investiraju svoj novac, nego se investira novac građana Srbije. Nama takvi investitori nisu potrebni, baš kao što nam ne trebaju ni investitori koji dolaze jedino ako se potpišu tajni ugovori, koji su, ruku na srce, najčešće tajni zbog želje vlade.

Da li planirate (i u kom pravcu) promene u poreskom i penzionom sistemu Srbije?
  • Ukinuti subvencije stranim investitorima.
  • Ukinuti protivustavno smanjenje penzija. Vratiti oteto. Dug prema penzionerima pretvoriti u državne obveznice sa kamatom. Vojnim penzionerima uskladiti penzije u skladu sa odlukom Ustavnog suda sa kamatom. Penzioni sistem bez zadiranja u stečena prava reformisati tako da po penzionisanju sa navršenih 65 godina svi pripamju socijalnu penziju iz budžeta, nezavisno koliko su uplaćivali, a da ekonomska penzija zavisi od dobrovoljnih uplata u kapitalizovani penzioni fond po svom izboru.
  • Smanjiti poreze i doprinose za trećinu u dva koraka. Uvesti progresivan sintetički porez. Prvi korak sa početnom stopom od 20% sprovesti odmah. Drugi korak oročiti rastom poreskih prihoda. Povećati minimalac da prati poresko rasterećenje.
  • Uvesti univerzalnu socijalnu zaštitu za sva domaćinstva bez primanja. Svako domaćinstvo bez primanja bi dobilo socijalnu pomoć od 15.000 dinara mesečno, plus 5.000 dinara po dodatnom članu domaćinstva, tako da bi tročlana domaćinstva primala 25.000 dinara mesečno, a četvoročlana 30.000 dinara. Ceo sistem socijalne zaštite koji imamo danas bi zamenio novi univerzalan sistem.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Firma Negast planira gradnju savremenog objekta na Voždovcu - U planu 39 stanova (FOTO)

U Ulici Save Maškovića na Voždovcu planira se gradnja objekta spratnosti 2PO+P+4+Ps, nakon što bude srušen pomoćni objekat koji već postoji na parceli. Ukupno su projektovani četiri poslovne jedinice - lokala, tri poslovna apartmana i 39 stanova. U dve podrumske etaže organizovana je garaža za smeštaj 59 putničkih vozila: na etaži Po-2 je projektovano 39 parking mesta, a na Po-1 20 parking mesta. U delu podruma koji nije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.