NavMenu

Kompanije u Srbiji sve više ulažu u koučing - Efikasan alat za pozitivne promene u razvoju zaposlenih i organizacija

Izvor: eKapija Nedelja, 24.04.2016. 12:26
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Istraživanje o koučingu u organizacijama u Srbiji, sprovedeno od oktobra 2015. do februara 2016. godine, pokazalo je da koučing koristi više od trećine anketiranih predstavnika kompanija. Najveći broj ispitanika odgovorio je da koučing delimično praktikuje u svojim organizacijama (43%), što ukazuje na to da je često teško, u formalnom smislu, potvrditi njegovu upotrebu. Inače, najčešći vidovi razvoja zaposlenih u kompanijama koje posluju u Srbiji su razmena iskustva i interni treninzi.

Ovako Miljan Spasić, direktor projekata u kompaniji "Profil Group" i autor istraživanja koje je realizovano u sklopu završnog master rada na MBA studijama "London School of Commerce", "Cardiff Metropolitan" Univerziteta, u razgovoru za "eKapiju" objašnjava u kojoj meri se koučing koristi za razvoj zaposlenih i organizacija u celini i na koji način kompanije u Srbiji najčešće razvijaju svoje zaposlene.

Spasić je, kao konsultant, profesionalni trener i kouč sertifikovan od strane "Erickson College International" i ICF-a (International Coach Federation) - najvećeg udruženja koučeva u svetu, stekao veliko internacionalno iskustvo vodeći različite programe razvoja u okviru odeljenja prodaje i marketinga i kao menadžer treninga prodaje za region Zapadnog Balkana.

On napominje da se rezultati istraživanja ne mogu automatski primeniti na svih 300.000 organizacija koje posluju u Srbiji, ali korišćeni metodološki pristup garantuje bar opštu sliku o upotrebi koučinga u vodećim kompanijama u Srbiji i pruža mogućnost za vredne zaključke u pojedinim oblastima, kao što su: oblasti primene, nivo zadovoljstva, stav o visini cene, planovi za dalje investiranje u koučing...

Istraživanje je omogućilo i prikupljanje podataka o načinu implementacije, uticaju i korišćenju koučinga kao razvojnog alata u organizacijama u Srbiji.

Miljan SpasićMiljan Spasić
- Vodeće firme već nekoliko godina koriste koučing kao jednu od kategorija razvoja zaposlenih. Često to čine kroz edukaciju i podršku menadžerima da koriste koučing u procesu izgradnje odgovarajućeg odnosa sa članovima tima. Poslednjih godina primetan je trend angažovanja eksternih koučeva za menadžere i zaposlene na različitim nivoima, kao i uvođenje "koučing kulture" - navodi Spasić i ističe da je ključna prednost koučinga u odnosu na druge kategorije razvoja zaposlenih i menadžera specifičnost da, pored razvoja liderstva, utiče na promenu stavova i uverenja.

Rezultati istraživanja potvrđuju pretpostavku da je koučing postao dostupan i srednjem menadžmentu, za razliku od prethodnog perioda kada je bio privilegija top menadžera. Gotovo polovina anketiranih planira da koristi koučing kao razvojni alat za srednji menadžment, dok trećina učesnika planira njegovo korišćenje u razvoju zaposlenih sa visokim potencijalom, kao i u razvoju vodećih direktora i menadžera.

- Kompanije koje posluju u Srbiji ulažu u koučing i većina anketiranih namerava da nastavi sa tom praksom i u 2016. godini, a cena jednosatne koučing sesije najčešće je između 100 i 150 EUR. Imajući u vidu da učesnici istraživanja dolaze iz kompanija različite veličine, ukupan iznos investicija u koučing se prilično razlikuje od kompanije do kompanije. Ipak, po prvi put smo u prilici da utvrdimo prosečnu cenu jednočasovne koučing sesije u Srbiji i njeno odstupanje od cene preporučene od strane onih koji angažuju eksterne koučeve - kaže Miljan Spasić za naš portal.

On je istraživanjem došao do zaključka da je koučing efikasan razvojni alat koji značajno doprinosi pozitivnim promenama u razvoju zaposlenih i organizacija, a uslovom daljeg razvoja koučinga u Srbiji smatra kompetentne sertifikovane koučeve i jasno naznačene koristi koje koučing donosi.

M.A.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.