NavMenu

Vlada objavljuje hiljadu strana ugovora o "Železari"

Izvor: Beta Utorak, 19.04.2016. 10:17
Komentari
Podeli
(Foto: zelsd.rs)
Ministar privrede Srbije Željko Sertić najavio je da će tekst ugovora o prodaji "Železare Smederevo" kineskoj kompaniji "He Steel" biti objavljen za dan ili dva.

- Više od hiljadu strana će biti objavljeno za dan ili dva. Zaista, u njemu se nalazi imovinski deo, koji je odgovor na pitanje šta su to Kinezi kupili. Dakle, imovinu "Železare" je kineska strana kupila. Postojaće nova kompanija koja će raditi po potpuno drugačijim uslovima i principima poslovanja, odnosa s dobavljačima i kupcima, odnosa prema radnicima - rekao je Sertić za RTS.

On je kazao da se očekuje da u naredne dve godine obe visoke peći u "Železari" rade u punom kapacitetu.

- Ovo je strateška odluka kineske vlade, koja je i ekonomski, a ne samo politički, posmatrala ovu priču. Preko 50% tržišta nalazi se u kineskim rukama. Oni imaju razloga zašto su ušli kod nas, zašto su prihvatili naše norme, zašto su prihvatili sve što je EU od nas tražila - naglasio je ministar privrede.

U "Železari" će se, dodao je, u vrlo kratkom roku realizovati sve ono što je najavljivano u prethodnih šest meseci.

Na pitanje koliki su dugovi "Železare" i šta će biti s njima, Sertić je rekao da će se to rešavati u narednom periodu.

- Jedan deo duga će biti rešen kroz ovu kupoprodaju cenu. S druge strane, najveći deo duga je prema državi, odnosno neplaćene obaveze. Mi smo s MMF-om radili te preseke. I to će se u narednom periodu raditi sumarno u odnosu na centralizovanu kompaniju. Ja sada ne mogu tačno da vam kažem - naveo je ministar.


On je dodao da nije suština koliko je para izgubljeno, već da je suština da te pare nisu naplaćene.

- Već u bilansima tih preduzeća nemate te prihode. Ništa se mi posebno nećemo zaduživati da bismo to vraćali. S druge strane, šta je bio izbor? Da ugasimo preduzeće? Da ugasimo Železaru? - naveo je Sertić.

On je kazao da je izvoz "Železare" bio oko milijardu evra.

- Mi smo nekada izvozili oko milijardu evra, kada je cena bila dobra... To je bilo oko tri procenta BDP-a. U nekom periodu kada se planira da peći rade u punom kapacitetu, možemo očekivati porast u tom delu i porast prihoda države - naveo je ministar privrede Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.