NavMenu

Kako Srbija može da unapredi zaštitu životne sredine?

Izvor: Radio 021 Utorak, 19.04.2016. 09:39
Komentari
Podeli

Životna sredina je često na margini u odnosu na ekonomske i socijalne aspekte, a bez adekvatnog monitoringa, ne zna se stvarno stanje životne sredine, šta je potrebno da se popravi i koliko para da se uloži, rekao je resorni pokrajinski sekretar Slobodan Puzović.

- Monitoring životne sredine je suštinski bitna tema i za ispunjavanje zahtevnih evropskih standarda u ovoj oblasti, ukoliko Srbija želi da postane članica Evropske unije - rekao je Puzović i dodao da je važno da se monitoring radi u skladu sa odgovarajućim standardima, koji su, naročito na nivou Evropske unije, izuzetno visoki.

Resorni sekretar je istakao da se monitoringom mogu baviti samo akreditovane kuće i stručnjaci sa odgovarajućim dozvolama, te da jedino tako dobijeni podaci mogu da se stave u regionalnu, nacionalnu i međunarodnu mrežu baze podataka.

- Monitoring nije samo utvrđivanje stanja, to je u stalni posao, jer samo uz kontinuitet u praćenju parametara životne sredine u okviru ambijentalnog vazduha, vode, zemljišta, biološke raznovrsnosti možemo da sagledamo promene To je ključan proces da bismo mogli da sagledamo efekte onoga što radimo. Može da nam pomogne da u hodu neke ciljeve modifikujemo, da metode prilagodimo, i da sa što manje para i ljudstva dobijemo najbolje efekte u oblasti unapređenja životne sredine - naglasio je Puzović.

On je dodao da monitoring zaštite životne sredine u Srbiji i Vojvodini treba da bude na znatno višem nivou od trenutnog.

- U oblasti životne sredine smo svi na istom zadatku, na svim nivoima. Zbog toga je veoma važno da ujedinimo stručne, materijalne i finansijske kapacitete, jer monitoring mora da se radi, mora da bude adekvatan i moramo da prikupimo dovoljno podataka, koji mogu da se iskoriste za izvlačenje odgovarajućih zaključaka - kazao je sekretar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.