NavMenu

Od januara 2008. godine u funkciji prva naplatna kućica na našem autoputu – Visina cestarine od 1,5 do 7 KM

Izvor: Oslobođenje Utorak, 04.12.2007. 10:37
Komentari
Podeli

"Puštanje u funkciju sistema naplate očekuje se u januaru 2008. godine" saopćeno je iz Direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta FBiH. Naplata cestarine će se u prvoj godini rada vršiti u otvorenom sistemu naplate, a u zavisnosti od kategorije vozila, vozači će korištenje saobraćajnice plaćati od 1,5 do 7 KM. Naplatno mjesto Jošanica biće ulazna i izlazna stanica, odnosno svi vozači koji dolaze na naplatno mjesto iz smjera Visokog i oni koji izlaze na autoput biće dužni platiti cestarinu.

"Uslov za puštanje u rad prve naplatne kućice u BiH je, osim završetka građevinsko – zanatskih radova, i usvajanje pravilnika o sistemu naplate, kao i donošenje odluke o visini i načinu naplate cestarine. U ovom mjesecu je planirano i raspisivanje konkursa za prijem novih uposlenika za rad na naplatnom mjestu Jošanica" kazao je Erdal Trhulj, direktor federalne Direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta. Visina cestarine će se utvrditi posebnom odlukom Vlade FBiH, a ona će biti puštena u proceduru nakon usvajanja pravilnika o sistemu naplate.

Prijedlog federalne Direkcije za autoceste je da cestarina u otvorenom sistemu naplate bude podijeljena u četiri kategorije. Tako bi vozači putničkih vozila i lakih dostavnih vozila, te motociklisti trebali plaćati 1,5 KM cestarinu, dok bi vozači kombi vozila i lakih vozila s prikolicom za korištenje autoputa izdvajali 3 KM. Kamioni i kombi vozila s prikolicom spadaju u treću kategoriju a njihovi vlasnici bi cestarinu plaćali 5 KM. Vozila s četiri ili više osovina, odnosno vozači kamiona sa prikolicom ili bez nje cestarinu bi plaćali 7 KM.

Pored naplatnog mjesta Jošanica planirano je postavljanje čeonog naplatnog mjesta Vlakovo, na izlazu iz Sarajeva u pravcu prema Mostaru, dok dio koridora C u dužini od osam kilometara, na dijelu Sarajevske zaobilaznice, odnosno dionice Jošanica – Butila – Vlakovo, neće biti u sistemu naplate.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.