Izvor: RTS | Nedelja, 17.04.2016.| 12:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Domaću hranu prodaju turistima - Seoski turizam odličan biznis model za male poljoprivrednike

Sve je više poljoprivrednih gazdinstava čiji članovi razmišljaju o tome kako da umesto klanicama i mlekarama hranu koju proizvedu prodaju kroz razvoj seoskog turizma. Za adaptaciju objekata i unapređenje turističke ponude Ministarstvo poljoprivrede je odredilo 15 miliona dinara. Uz pomoć lokalnih samouprava mogu da računaju i na sredstva Ministrarstva trgovine namenjena poboljšanju turističke infrastrukture, signalizacije i kvaliteta puteva.

Bojčinska šuma, zaštićeno prirodno dobro, je primer javno-privatnog partnerstva. Naime, Bojčinkim brvnarama gazduje opština a etno-kompleksom, u kome se hrane gosti brvnarica, privatni vlasnik. Od zemljišta koje je opština ustupila prihod imaju i "Srbijašume".

- Stopostotna je popunjenost od maja do oktobra. Međutim, u zimskom periodu punjenost je oko 70%, tako da zaista veliki broj turista dolazi ovde. Ono što je dobro je da oni koriste hranu domaćih proizvođača - kaže Sanja Elez iz Kulturnog centra Surčin.

Šumar i poljoprivrednik Jovan Milivojević pre deset godina je uvideo da mora postati i ugostitelj. Od tada proizvode od mesa i mleka turistima prodaje po najboljoj mogućoj ceni. A siru i pršutu teško je odoleti.

- Možeš da izreklamiraš hranu koja je proizvedena na tradicionalni način koja je zdravija od hrane u nekoj velikoj potrošnji i koja je autentična sa ovih prostora. Mi se trudimo da svu hranu koju plasiramo ovde ili sami proizvodimo ili kupujemo od ljudi iz okruženja iz okolnih sela - kaže Milivojević.

Što stalno, što povremeno, tek dve trećine poljoprivrdenih gazdinstava iz okolnih sela proizvode prodaje u Bojčinskoj šumi. Oni koji bi svoje domaćinstvo da pretvore u turističko, mogu da računaju i na kredit.

Profesorka Lukrecija Đeri iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da je kredit prvenstveno namenjen za unapređenje turističke ponude odnosno konkretno za adaptaciju i izgradnju turističke ponude i infrastrukture.

Prema njenim rečima, kamatna stopa je je 1%, grejs period od godinu dana za braunfild investicije i dve godine za grinfild investicije i do 72 meseca je rok otplate kredita.

Seoski turizam je model koji malim poljoprivrdenim gazdinstvima omogućava da hranu koju proizvedu prodaju u svojoj kući. I to po tri-četiri puta višoj ceni od one koju im nude klanice i mlekare.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.