NavMenu

Nema više subvencija za "Železaru" - Prodaja smederevske čeličane ubrzaće rast srpske privrede

Izvor: RTS Nedelja, 17.04.2016. 09:53
Komentari
Podeli
(Foto: zelsd.rs)
Smederevska železara dobija novog vlasnika. Direktor "Železare Smederevo" Bojan Bojković istakao je za RTS da od ponedeljka radnici više nemaju nedoumicu za budućnost. Bojan Bojković rekao je gostujući u "Dnevniku RTS-a" da kineska kompanija "He Steel" ne postaje vlasnik "Železare" u ponedeljak, već da se potpisuje ugovor o kupovini sredstava Železare, a novi vlasnik će nakon prelaznog perioda od oko dva meseca potpuno preuzeti kompaniju.

- Ono što je najbitninije je da je ugovor obavezujući i da je ovo kulminacija svega što smo u prošlosti radili za Železaru Smederevo - rekao je on.

Investicija komanije "He Steel" u "Železaru" će biti najmanje 300 mil EUR, a Bojković očekuje da bude i više od toga, jer je to kompanija koja u svojim sredstvima ima oko 54 mlrd USD sa prometom od 43 mlrd USD.

- Tu će biti takođe i predstavnici kineskih finansijskih institucija, od kojih samo jedna banka... ima sredstva od 20.830 mlrd USD - napomenuo je direktor "Železare".

On očekuje da ovaj ugovor pokrene veliki deo privrede, jer, kako ukazuje, "Železara" pored svojih radnika "vuče sa sobom" i oko 12,13 hiljada zaposlenih kao podizvođača, kupaca i drugih.

Što se tiče budućeg obima proizvodnje, direktor "Železare" kaže da godišnja proizvodnja zavisi od stanja na tržištu, ali navodi da su novi vlasnici predvideli oko 800 mil EUR dodatnog izvoza Srbije, uglavnom u zemlje EU.


Bojković je potvrdio je reči šefa misije EU u Srbiji Majkla Davenporta da prodajom "Železare" ne prestaje praćenje onoga šta se dešava u toj kompaniji od strane Unije.

- EU ne želi da vidi dalje subvencije u "Železari Smederevo", što apsolutno neće ni videti, a nije ni videla počev od 1. februara prošle godine - podsetio je.

Bojković je, s obzirom na stanje na tržištu, zadovoljan dosadašnjim radom "Železare" pod upravom "HPK Engineering", koji je ispunio ugovorne obaveze, a bilo je i velikih ušteda.

Prema njegovim rečima, dalje poslovanje te firme u Srbiji zavisi od pregovora sa novim vlasnikom "Železare".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.