NavMenu

Za upravljanje otpadom u Kruševcu i Vranju 1 mil EUR - Potpisan ugovor o donaciji sa Nemačkom razvojnom bankom KfW

Izvor: Tanjug Subota, 16.04.2016. 15:06
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je u subotu, 16. aprila, finansijski sporazum sa Nemačkom razvojnom bankom KfW o donaciji od 1 mil EUR za izradu studije izvodljivosti i pripremu projekata za upravljanje čvrstim otpadom u Kruševcu i Vranju.

U prisustvu ministarke je potpisan i ugovor vredan 15 mil EUR između JKP "Vodovod" Kruševac i kompanije "Aktor" za projektovnje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu.

Kako je rekla Mihajlović, potpisivanje tih ugovora je važan dan za Kruševac, ali i Srbiju.

U okviru programa "Vodosnabdevanje i otpadne vode" Nemačka, KfW i Srbija su obezbedile za Kruševac 24 mil EUR za kanalizaciju i otpadne vode.

Od tog iznosa danas je potpisan ugovor vredan 15 mil EUR, a preostalih 9 mil EUR će biti za izgradnju kanalizacionih kolektora i mreže u Kruševcu.

Kada je reč o donaciji za izradu studije izvodljivosti i pripremu projekata za upravljanje čvrstim otpadom u Kruševcu i Vranju, u pitanju su bespovratna sredstva od 1 mil EUR, a priprema projekta se radi za buduću investiciju od 25 mil EUR - izgradnju objekata za upravljenje komulanog otpada.


Mihajlović je navela da Srbija ima odlične odnose sa Nemačkom i KfW i da je u ministarstvu formirala radnu grupu koja radi samo na projektima sa tom bankom. Ona je dodala da će ministarstvo pratiti realizaciju pomenutih projekata.

Direktor kancelarije KfW banke u Beogradu Arne Gos, sa kojim je Mihajlović potpisala ugovor o donaciji od miliona evra, rekla je da su ti projekti veoma važni u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

- Dva važna projekta su potpisana iz oblasti upravljanja otpadom i prerade otpadnih voda. Drago mi je da će Kruševac biti okosnica - rekao je Gos.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.