NavMenu

Za bolji kvalitet obrazovanja neophodno veće učešće privrede

Izvor: Dnevnik Subota, 16.04.2016. 14:32
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Privatno je obrazovanje u medijima uglavnom negativno prikazano, a dobri se primeri najčešće zaboravljaju, ocenili si učesnici skupa koji se bavio slikom privatnih obrazovnih sistema u medijima. Ipak, zaključak je, od toga da li je ustanova privatna ili državna važnije je kakav kvalitet obrazovanja nudi.

Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov rekao je da se poslednjih godina ruše akademske barijere zato što je Srbija postala deo evropskog obrazovnog prostora, na kome se potencira mobilnost studenata i nastavnika u cilju unapređenja kvaliteta.

- To nas može podstaći da popravljamo rad naših obrazovnih institucija - istakao je Šuvakov, primetivši da se sve češće dešava da naši studenti odlaze da studiraju u drugim evropskim gradovima gde, kako je naveo, za približno iste troškove života dobijaju, po njihovoj proceni, bolji kvalitet. Na skupu u organizaciji "Danas Conference centra", on je poručio da je važan kvalitet nastave i znanja, a ne da li je vlasnik privatni ili državni sektor.

Kada bismo imali razvijeniju privredu i tržište rada, i kvalitet obrazovanja bio bi presudan. Tada ne bi bilo važno odakle ko dolazi, da li iz državnog ili privatnog sistema, već koja znanja nosi. Rektor Univerziteta Singidunum Milovan Stanišić rekao je da uprkos pozitivnim promenama u poslednje vreme, ima dosta problema. Među njima, jedan od najvažnijih je odsustvo istaknutih privrednika u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, ali i u Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta, gde od 15 članova samo jedan dolazi sa privatnog fakulteta.

- Takođe, među recezentima i evaluatorima nema predstavnika privrede i poslodavaca, a nastavni planovi i programi pripremaju se i akredituju bez onih koji će sutra zapošljavati mlade stručnjake i koristiti njihova znanja i veštine - ocenio je Stanišić.


Kako je naveo, primetna je i kriza nastavnog osoblja, odnosno, suočeni smo s time da najbolji odlaze iz zemlje i rade neke unosnije poslove.

Stanišić smatra i da bi ciklus akreditovanja trebalo produžiti na sedam godina, dok profesorka Ana Trbović sa FEFA ukazuje na poštovanje pravila i etiku. Kako je primetila, neki fakulteti imaju akreditaciju, ali ne ispunjavaju uslove, a s druge strane plagiranje diplomskih i doktorskih radova je učestalo.

- Treba se boriti protiv toga jer to je protivzakonito, i studenti bi trebalo da se zalažu i bore za poštovanje pravila kada je u pitanju dobijanje diplome i tako daju doprinos unapređenju obrazovanja - smatra Trbović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.