Izvor: Danas | Subota, 16.04.2016.| 13:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Može li Srbija zaista da podstakne razvoj malih i srednjih preduzeća?

Program subvencija vlasnicima novih malih i srednjih preduzeća koji će u okviru "Godine preduzetništva" startovati 20. aprila ne može da proizvede bilo kakve značajnije efekte jer u Srbiji ne postoje veliki privredni sistemi koje bi ta preduzeća opsluživala, smatra stručna javnost.

Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, ističe za "Danas" da sem određenih političkih poena, najavljeni program ne može da donese vidljivije privredne benefite.

- Prema podacima Agencije za privredne registre, čak 95% firmi u Srbiji je iz kategorije mikro, malih i srednjih preduzeća. Državne subvencije početnicima neće dati pozitivne rezultate, već će umesto toga dovesti do propadanja već postojećih, jer ona neće moći da izdrže konkurenciju sa novonastalim koja će država pomoći novčano. Uz to, poslovna priroda malih i srednjih preduzeća je da rade za velike kompanije, da im budu potpora. Međutim, u Srbiji velikih sistema koji su pokretač privrede nema, pa nedostaju i uslovi za razvoj i opstanak malih firmi. Stoga sumnjam da će ovako najavljene subvencije pomoći oporavak ekonomije Srbije na način kako je to zamišljeno - naglašava Bušatlija.

Sa njegovim mišljenjem slaže se i Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. On dodaje da je sličnih inicijativa bilo i ranije i podseća na period Mlađana Dinkića, koji je takođe insistirao na start ap programima u privredi.

- To je sasvim legitimna stvar koja se primenjuje u razvijenim zemljama kao jedan vid pomoći malom biznisu. Japan je veoma uspešno razvijao takve programe. Međutim, kod nas će takav program postići male efekte, jer u Srbiji nema velikih preduzeća za koja bi MSP sektor mogao da radi. Zbog toga prvo treba napraviti strategiju koja bi omogućila oporavak razvoj velikih sistema u Srbiji, praktično pokrenuti proces reindustrijalizacije. Veliki sistemi su nosilac privrednog razvoja svake zemlje i samo njihov izlazak na "zelenu granu" garantuje poslovnu sigurnost i profit malim i srednjim preduzećima - ističe sagovornik "Danasa".

Podsećanja radi u "Godini preduzetništva" Vlada je opredelila pomoć privredi u iznosu većem od 16 milijardi dinara. Od toga je četvrtina bespovratna, odnosno 4,4 milijarde. U okviru tog programa, 30% od ukupnih sredstava namenjeno je za podsticaje ženskom preduzetništvu. Ministar privrede Željko Sertić najavio je da će 20. aprila početi program finansiranja početnog biznisa (start ap) i podrške preduzetnicima koji su tek osnovali firmu, odnosno rade manje od dve godine.

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Podrška koja je namenjena preduzetnicima neće biti samo finansijska, već će se dobijati pomoć i za pripremu dokumenata, poslovnih planova i za obuku. Kada je reč o start ap programima, oni će, uz 30% bespovratnih sredstava, biti realizovani preko Fonda za razvoj. Drugi program iz ovog "paketa" biće istovremeno pokrenut ali preko Razvojne agencije Srbije, namenjen je pre svega mladima, ženskom i socijalnom preduzetništvu a podrazumeva 50% bespovratnih sredstava.

Traže se veliki privredni igrači

- Preduslov za razvoj malih i srednjih preduzeća je stvaranje takvog privrednog ambijenta koji će motivisati velike privredne igrače da dođu na srpsko tržište. Ali, potrebni su nam oni koji su zainteresovani za proizvodnju i naše proizvode, a ne samo za jeftinu radnu snagu i plasman svojih proizvoda potrošačima u Srbiji - kaže Mahmut Bušatlija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.