NavMenu

Indonežani će gajiti pečurke u Kovinu - "Delta Danube" uložio 9,5 mil EUR, u planu 500 zaposlenih

Izvor: Tanjug Petak, 15.04.2016. 14:02
Komentari
Podeli
(Foto: ekapija)
Pogon za proizvodnju i preradu pečuraka firme "Delta Danube" u Kovinu otvoren je u petak. Ova investicija vredna 9,5 mil EUR za početak predviđa 100 do 120 radnih mesta, a da će za dve godine firma zapošljavati oko 500 radnika.

Vlasnik firme "Delta Danube" Fejzal Abud Bavazir naglasio je da "Bavazir grupa" ima petnaestogodišnje iskustvo u proizvodnji pečuraka u Indoneziji i da svoje proizvode plasiraju u Ameriku, Rusiju i zapadnu Evropu.

- Postojeća infrastruktura koju je Srbija izgradila prema zapadnoj Evropi predstavljala je za nas važan argument za donošenje odluke da investiramo u Kovin - rekao je Bavazir i dodao da je jedan od važnih argumenata za investiranje u svakoj zemlji politička stabilnost.

U toku je, kako kaže, dalje proučavanje tržišta jer žele da prošire investicije koje neće biti samo u proizvodnji pečuraka već i druge grane agro industrije i ne samo u Kovinu već i drugim krajevima Srbije.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je da samo nove investicije garantuju nova radna mesta i daju perspektivu ljudima da ostanu da žive i rade u manjim mestima. Joksimović je rekla da je nakon skoro deset godina ovo najveća investicija u Kovinu, da je investitor najveći proizvođač pečuraka u Indoneziji, koji već ima razvijeno tržište za plasman robe.

- Ova investicija je nešto što odavno nismo imali u ovom delu Srbije, a to je investicija u oblasti agrara i to proizvodnje. Prozvodnja, posebno u oblasti poljoprivrede je nešto gde Srbija ima prednosti koje nismo dovoljno iskoristili - rekla je Joksimović.

Ona je dodala da je otvaranje indonežanske firme u Kovinu jedan od dokaza koliko je bilo važno da se usvoji čitav set novih zakona koji će omogućiti predvidiviji ambijent za strane investitore.

- Indonezija je jedna velika, snažna zemlja i za nas puno znači da investitori, posebno u oblasti proizvodnje, dolaze u Srbiju. Uradićemo sve da privučemo nove investitore iz inostranstva ali i domaće - rekla je ministarka.

Predsednica opštine Kovin Sanja Petrović je kazala da je ugovor sa indonežanskim investitorom potpisan u februaru prošle godine, da u fabrici već može da radi 30 do 50 radnika, a da će sa završetkom prve faze investicije u junu, raditi 120 radnika.

Ambasador Indonezije u Srbiji Hari Ričard Džejms Kandu naglasio je ova investicija, ali i indonežanska investicija u Inđiji, predstavljaju most prijateljstva dva naroda. On je podsetio na nedavni bilateralni sastanak dve vlade, srpske i indonežanske, čiji je cilj bio da dobar politički odnos bude osnov i za bolju ekonomsku saradnju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.