NavMenu

Sudbina izdavačke kuće "Prosveta" poznata 19. maja - Jevrejska opština Beograd traži restituciju imovine Gece Kona

Izvor: Novosti Petak, 15.04.2016. 10:57
Komentari
Podeli
knjižara Geca Kon u Knez Mihailovoj ulici (Foto: Aleksandar Parezanović)knjižara Geca Kon u Knez Mihailovoj ulici

Višegodišnja agonija beogradske izdavačke kuće "Prosveta", koja je u svojevremeno neuspeloj privatizaciji ostala bez velikog dela imovine, a zatim i knjižare "Danilo Kiš" na Terazijama, trebalo bi da bude razrešena 19. maja.

Za taj dan zakazano je ročište u Privrednom sudu na kome će biti odlučeno da li će otići u stečaj ili će novi vlasnici, odnosno akcionari, postati državna preduzeća kojima ovaj izdavač duguje ukupno 120 miliona dinara. Među njima su Fond za razvoj, "Elektroprivreda Srbije", Gradske toplane, Komunalno preduzeće, Poslovni prostor...

Sve ovo, međutim, može da dobije sasvim drugačiji tok, jer je Jevrejska opština Beograd, kako nezvanično saznaju "Novosti", podnela zahtev za restituciju imovine Gece Kona, osnivača i vlasnika predratne "Prosvete".

Geca Kon (1873-1941), koji je zadužio srpsku kulturu objavivši za kratko vreme više od pet hiljada naslova, bio je i veoma uspešan poslovan čovek. Pored knjižare u Knez Mihailovoj, njegova je bila i zgrada u Čika Ljubinoj 1, kuća od 500 kvadratnih metara u Dobračinoj 30, plac na Dedinju u Tolstojevoj 33, gde je najpre podignuta kuća za visokog partijskog funkcionera Jovana Veselinova, a devedesetih godina tadašnji predsednik Slobodan Milošević ju je otkupio, srušio i dao da se izgradi potpuno nova vila. Geca Kon je bio vlasnik i vile u Jajincima i imao je dva stana u Ulici Strahinjića bana.

- Mi bismo voleli da Jevrejska zajednica dobije knjižaru pod uslovom da zadrži osnovnu delatnost - kaže Dragan Milenković, direktor "Prosvete".

- Što se tiče sudbine naše kuće, verujem da će biti pronađen način da opstanemo. Vlada Srbije je donela zaključak po kome se svi "Prosvetini" dugovi državnim preduzećima pretvaraju u kapital, odnosno akcije. A naše dugove prema privatnim poveriocima, u ukupnom iznosu od 50 miliona dinara, trebalo bi da, kako smo dostavili u UPPR (predlogu za izlazak iz krize), vratimo za dve godine - dodaje on.

U nakaradnoj privatizaciji "Prosvete" ostali su samo "Geca Kon" i knjižara na Kopaoniku, koju planiraju da prodaju.

- Na taj način bismo izmirili jedan deo duga od 15 miliona dinara, a ostala potraživanja izdavača, dobavljača i galerista mogli bismo da namirimo bez većih problema - objašnjava Milenković. - Sadašnji mesečni prihod od prodaje knjiga gotovo je tri puta veći od mesečnih potraživanja, koja iznose 300.000 dinara. Broj zaposlenih sveden je na minumim, troje je u stalnom radnom odnosu, a devetoro ima ugovor o delu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.