Izvor: Novosti | Petak, 15.04.2016.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grad Beograd budućim preduzetnicima nudi besplatno 35 lokala na dve godine - Prednost imaju osobe sa invaliditetom i žene

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Nezaposleni Beograđani sredinom maja imaće priliku da započnu sopstveni biznis. Savet za zapošljavanje grada Beograda u Godini preduzetništva pokrenuo je akciju kojom će programski ustupiti čak 35 lokala zainteresovanima za pokretanje posla. Jedini trošak biće za komunalije i struju, dok će kirija biti potpuno besplatna.

- Naš program nastao je po ugledu na programe u Norveškoj, Nemačkoj i Italiji. Skupština će ga usvojiti 28. aprila, a očekujemo da će konkurs biti raspisan već sredinom maja - kaže predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević.

Sa prijavom biznis-plana, svi zainteresovani imaće šansu da konkurišu za prostor koji Savet daje pod subvencionisanim uslovima. Ipak, na bodovnoj listi, osobe sa invaliditetom, sektor proizvodnje i žensko preduzetništvo, a naročito samohrane majke, biće u vrhu.

- Lokali se nalaze na atraktivnim lokacijama širom prestonice, poput Knez Mihailove, Vojvode Stepe i Čumićevog sokačeta. Želimo da dokažemo da svojim novcem i pameću možemo mnogo, kao i da Beograd pretvorimo u servis privrede - kaže Petronijević.

Tokom dve godine postojanja Saveta za zapošljavanje grada Beograda, u okviru kojeg se sugrađani potpuno besplatno obučavaju za preduzetništvo, ali i pronalaze posao, otvoreno je 98 firmi.

Šansu za zaposlenje otvara i Sajam zapošljavanja, koji će se održati u ponedeljak, 18. aprila u Domu omladine. Ponudu će predstaviti 70 prestoničkih firmi, kojima je potrebno više od 2.000 radnika različitih struka.

Grad subvencioniše i najtalentovanije IT stručnjake, koji žele da započnu biznis i ostanu u Srbiji. - Ustupamo im prostor u naučno-tehnološkom parku i u toku godinu dana plaćamo sve knjigovodstvene i pravne usluge - kaže Dragomir Petronijević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.