NavMenu

Čačak postaje sve atraktivnija turistička destinacija - Za dve godine "niklo" četiri objekta za smeštaj turista

Izvor: Novosti Četvrtak, 14.04.2016. 19:48
Komentari
Podeli
Čačak (Foto: cacak.org.rs)Čačak
Tokom poslednje dve godine, u Čačku su "nikla" čak četiri objekta namenjena za smeštaj turista. Pored dva hotela kategorisana sa tri i četiri zvezdice: "Aveny" i "Tema nova", tu su i dva hostela - "Centrum" i "Silver house", pa u Turističkoj organizaciji Čačka (TOČ) procenjuju da su gradski smeštajni kapaciteti povećani za stotinak ležaja kojih sada ukupno ima oko 450.

- Donedavno nam je jedan od vodećih problema bio nedostatak kapaciteta za prijem učesnika većih seminara i raznih drugih skupova, te brojnijih delegacija. Ali zahvaljujući investicijama u unapređenju usluga, situacija je sada znatno bolja i, posebno kada su cene u pitanju, naš grad je konkurentan u odnosu na ostale objekte ovoga tipa u Srbiji. Inače, struktura gostiju u čačanskim hotelima je specifična po tome što su procentualno zastupljeniji gosti iz inostranstva, najviše iz zemalja u okruženju, a potom slede Nemci, Rusi, Slovaci, Poljaci - kaže Dragomir Savić, direktor TOČ.

Čačanski privrednik Milenko Kostić, vlasnik i najvećeg ugostiteljsko--turističkog preduzeća "Morava", nedavno je započeo obnovu najprepoznatljivijeg objekta u gradu - hotela "Morava" - u kojem su već završene rekonstrukcija svečane sale i krova, a pri kraju su zamena stolarije i uređenje fasade. Kada i unutrašnjost hotela dobije novi lik, preobražaj će doživeti i dvorište, pa se vlasnik nada da će renovirani objekat - sa oko 300 ležajeva, što je najviše u Čačku - biti kategorisan sa četiri zvezdice.

Podsetimo, na tom nivou se već nalazi hotel "Beograd", najstariji u ovom kraju, ali i novi objekta, pomenuti "Aveny". On trenutno ima 21 sobu i konferencijsku salu za 40 osoba, a grade još deset smeštajnih jedinica i dvoranu u koju će moći da stane dvostruko više ljudi nego dosad...

- Gotovo 80% naših gostiju je iz inostranstva, koji ovde dolaze poslovno, a često smo domaćini i prvoligaškim klubovima iz Srbije - precizira Ivana Obradović, menadžer hotela koji, jedini u Čačku, ima svoju podzemnu garažu i spa centar.


Atomska banja

Sajamski nastupi i promocije, tvrdi direktor TOČ, doprineli su povećanom interesovanju turista za boravak u Čačku, Ovčarsko-kablarskoj klisuri i Atomskoj banji Gornja Trepča koja se - po ukupnom broju dana koje stranci tamo provedu - nalazi na prvom mestu u Srbiji. To, kaže Dragomir Savić, znatno utiče na čačanski prihod od turizma.

Uspeh

- Broj turista u Čačku je lane povećan u odnosu na bilans iz 2014. Domaćih gostiju je bilo za 8% više, a inostranih za čak 23%, što je rezultat zajedničkih promotivnih aktivnosti TOČ i čitavog ovdašnjeg turističko-ugostiteljskog sektora kako na srpskom, tako i na tržištu izvan granica - precizira Savić, ne zaboravljajući ni saradnju sa vodećim organizatorima putovanja i turističkim agencijama iz Srbije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.