Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.04.2016.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija i Slovenija rade na unapređenju privredne saradnje - Moguće pokretanje zajedničke proizvodnje za treća tržišta

Slovenija snažno podržava pregovarački proces Srbije sa EU, uspostavljanje novog modela ekonomske diplomatije, kao i intenzivniju sektorsku saradnju kompanija dve zemlje i regionalno povezivanje, istaknuto je na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i Vladimira Gaspariča, ambasadora Slovenije u Beogradu.

Kako je navedeno, velike su mogućnosti da se srpske i slovenačke firme regionalno udružuju povezivanjem u konzorcijume i pokretanjem zajedničke proizvodnje za treća tržišta u sektoru građevinarstva, automobilske i prehrambene industrije, ali i u drugim oblastima.

Udružene kompanije imaju kapacitet da učestvuju na tenderima za velike infrastrukturne projekte, na kojima pojedinačno, ma koliko dobro da posluju, nisu u mogućnosti da konkurišu velikim igračima, rečeno je na sastanku.

Marko Čadež, predsednik PKS-a, ukazao je na dobru saradnju privrednih komora Srbije i Slovenije na unapređenju bilateralne i regionalne privredne saradnje. On je takođe spomenuo aktivnosti dve poslovne asocijacije na zajedničkim projektima u okviru Komorskog investicinog foruma koji okuplja sve privredne komore regiona Zapadnog Balkana sa ciljem pružanja podrške privredi i jačanja ekonomske saradnje u regionu.

Ambasador Gasparič, rekao je da su ekonomske reforme u Srbiji veoma važne za uspostavljanje stabilnog privrednog ambijenta i unapređenje kapaciteta srpske privrede i konkurentnosti kompanija, kako bi mogli uspešno da se uključe na tržište EU kada Srbija postane punopravna članica.

Kako je naveo, dolazak sve više investitora iz Srbije u Sloveniju je dobar trend, a kompanije dve zemlje mogu uspešno da sarađuju na zajedničkim poslovima na trećim tržištima.

Slovenija je među najznačajnijim spoljnotrgovinskim partnerima Srbiji. Robna razmena dve zemlje prošle godine vredela je 965,9 mil USD. U samom vrhu su slovenačka ulaganja u Srbiji, gde je aktivno oko 500 slovenačkih firmi i predstavništava.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.