Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.04.2016.| 14:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

MALI: Beograd će kroz javno-privatna partnerstva realizovati projekte iz oblasti zaštite životne sredine

Siniša Mali (Foto: beograd.rs)
Beograd je krajem prošlog veka izgubio epitet jednog od vodećih gradova ovog dela Evrope zbog krize i sankcija, ali smo jednom pametnom i efikasnom politikom u poslednje dve godine uspeli da taj smer preokrenemo i da danas o Beogradu pričaju kao o gradu budućnosti, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali na donatorskoj konferenciji "Green Ideas" u Starom dvoru., prenosi "Beoinfo".

Prema njegovim rečima, cilj konferencije jeste stvaranje dugoročnih partnerstava između Grada Beograda, donatorske zajednice i međunarodnih partnera u vezi sa projektima iz oblasti zaštite životne sredine i energetike.

– Dva su osnovna principa razvoja našeg grada u budućnosti, to je princip održivosti i princip jačanja konkurencije. Prvo je da radimo na ekonomskom razvoju koji je održiv i koji će naš grad voditi da bude vodeća metropola ovog dela Evrope u decenijama koje dolaze. Kad je reč o konkurentnosti, možemo da kažemo da naš grad ima sve preduslove da bude vodeći grad zbog strateške pozicije, visoko obrazovne radne snage, kao i novih tehnologija. Danas je Beograd već siguran i bezbedan za investicije i već sada predstavlja inovacioni, poslovno-finansijski, bankarski i turistički centar regiona – rekao je Mali i dodao da je cilj ove konferencije upravo da se razgovara o javno-privatnim partnerstvima koja su važna za budućnost ovog grada.

On je naglasio da je reč o velikim projektima poput izgradnje deponije u Vinči, prečišćavanja otpadnih voda, kao i energetskoj efikasnosti, koje Beograd ne može da realizuje sam.

– Želimo da se baziramo na iskustvima drugih gradova i da radimo sa međunarodnim institucijama i da svi zajedno stvorimo lepši i bolji Beograd. Podsticaj tome upravo je aktivna politika zaštite životne sredine, a osnova te politike je Program zaštite životne sredine grada Beograda, koji smo usvojili krajem prošle godine – rekao je gradonačelnik.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da je zaštita životne sredine jedna od ključnih oblasti u pregovorima za ulazak u Evropsku uniju i dodao da naša zemlja čini sve da se projekti iz ove oblasti realizuju u budućnosti.

– Važno je da imamo spremne projekte koji će biti realizovani kada stignu sredstva iz evropskih fondova, a ne da se desi da novca ima, a nema dobrih projekata – naglasio je Dačić.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je, predstavljajući rezultate Grada Beograda u ovoj oblasti, izneo konkretne podatke i dodao da se Beograd sve više trudi da zaštita životne sredine i održivi razvoj budu prioriteti razvojne politike.

Na skupu je predstavljen okvir projekata u oblasti zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i klimatskih promena, u skladu sa nedavno usvojenim Programom zaštite životne sredine za grad Beograd za narednih deset godina.

Konferenciju organizuju Kabinet gradonačelnika i Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda, a bilo je prisutno oko 40 predstavnika ambasada, međunarodnih organizacija i predstavnika donatora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.