Izvor: Beta | Četvrtak, 14.04.2016.| 13:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obezbeđeno 2 mil EUR za eksproprijaciju zemljišta za železničku obilaznicu oko Niša

Predstavnici grada Niša najavili su danas da bi na jesen trebalo da počne eksproprijacija 1.000 parcela zemljišta na trasi buduće železničke obilaznice oko Niša.

- Za eksproprijaciju zemljišta biće potrebno nešto više od 2 mil EUR. Ministarka Zorana Mihajlović je potvrdila da je novac za ovu namenu već obezbeđen u državnom budžetu - izjavio je zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković prilikom predstavljanja idejnog projekta izgradnje železničke obilaznice.

On je istakao da će za izgradnju obilaznice i svih pratećih objekata biti potrebno oko 100 mil EUR.

Slavković je istakao da je za Niš veoma značajno što idejni projekat predviđa obilaznicu kao sastavni deo železničkog koridora Beograda-Niš-Sofija.

- Za grad je značajno i to što je projektom predviđena izgradnja dvokolosečne obilaznice, a nije predviđena elektrifikacija postojeće pruge od Niša do Sićeva - rekao je Slavković.

Elektrifikacijom postojeće pruge Niš bi izgubio mogućnost za izgradnju obilaznice.

Slavković je rekao da državna revizija mora da prihvati idejni projekat obilaznice najkasnije do juna, pošto se tada završava projekat kojim je finansirana izrada ovog dokumenta. On je podsetio da je izrada idejnog projekta trajala godinu i po dana, a milion evra za izradu obezbeđeni je iz fondova Evropske unije.

Prema rečima Slavkovića, grad Niš ima obavezu da podrži idejni projekat izmenom plana detaljne regulacije, te će taj planski dokument najkasnije u prvoj polovini juna biti pred odbornicima gradske skupštine.

Po ranijim najavama železnička obilaznica oko Niša ići će od severne strane grada, od stanice Crveni krst do sela Prosek. Dužina obilaznice je 11 kilometara, a njenu izgradnju i izmeštanje železničkog saobraćaja iz najužeg gradskog jezgra Nišlije priželjkuju skoro pet decenija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.