NavMenu

Velika rokada između Vojske Srbije i grada Kragujevca - Filološko-umetnički fakultet se useljava u Dom vojske

Izvor: Politika Četvrtak, 14.04.2016. 09:22
Komentari
Podeli
Vojno-tehnički zavodVojno-tehnički zavod
Vojska Srbije seli se iz Kragujevca u Divostin, na sedam kilometara od grada, gde će uskoro napraviti modernu bazu, dok će se kragujevački Filološko-umetnički fakultet useliti u Dom Vojske Srbije u centru grada, za koji će, u početku, plaćati zakup, rečeno je prilikom susreta ministra odbrane Zorana Đorđevića i gradonačelnika Radomira Nikolića sa rukovodstvom Univerziteta u Kragujevcu. Tako će, konačno, biti rešen ključni problem kragujevačkog Filuma koji još od 2002, kada je osnovan, pokušava da se skući i obezbedi prostor za rad. S druge strane, Vojska Srbije će se osloboditi troškova održavanja nekih zapuštenih objekata u Kragujevcu koji nisu u upotrebi još od NATO bombardovanja.

Na ovu transakciju imovine između Vojske i grada čeka se bar deset godina, koliko traju razgovori oko sudbine kasarne "Vojvoda Radomir Putnik", koja je teško oštećena u raketnim napadima 1999. Kasarna se prostire na oko osam hektara najkvalitetnijeg gradskog zemljišta nedaleko od kragujevačkog pozorišta, a Dom Vojske Srbije zauzima površinu od oko dva hektara. Sam objekat, koji je nekada služio za odmor i zabavu vojnika i građana Kragujevca, ima oko 6.000 m2 koji će, posle adaptacije, biti na raspolaganju studentima i profesorima Filuma.

Univerzitet u Kragujevcu je već obezbedio 11 miliona dinara za rekonstrukciju objekta Doma Vojske, ali problem predstavlja to što još uvek nije utvrđen obim radova, niti ko će biti njihov izvođač. Ranije je bilo predviđeno da se investicija realizuje pod okriljem Ministarstva prosvete, ali radovi nisu započeli pošto je Ministarstvo odbrane zahtevalo da ono rukovodi čitavim poslom. Do odlaganja ove "velike rokade" između Vojske i grada došlo je i zbog procene vrednosti zemljišta koju je radila Poreska uprava. S početka, 2004. godine, vojni kompleks u centru grada procenjen je na oko 4 mil EUR, a kasnije na čak 32 mil EUR, što grad nije mogao da plati.

– Poenta čitave ove priče je da se vojna imovina stavi u funkciju, da od toga koristi ima i lokalna samouprava, ali i Vojska koja će dobijena sredstva moći da uloži u nabavku naoružanja i opreme, u stanove za svoje pripadnike koji žive kao podstanari. Što se tiče Kragujevca, Dom Vojske je na idealnom mestu i nadam se da će studenti i profesori Filuma, kada se sprovede procedura, konačno dobiti adekvatan prostor za rad – izjavio je ministar odbrane Đorđević, koji je napomenuo da će Poreska uprava morati da izvrši novu procenu vrednosti imovine, zasnovanu na realnim cenama nekretnina i zemljišta.

Predavanja na kragujevačkom Filumu obavljaju se na deset lokacija u gradu, podsetio je dekan ovog fakulteta Radomir Tomić, napominjući da to otežava rad i iziskuje dodatna sredstva koja bi mogla da se utroše na poboljšanje kvaliteta nastave.


– Dugo traje ova priča sa Filumom, pa se nadam da ćemo početkom naredne školske godine, u septembru ili oktobru, imati rešenje kojim ćemo biti zadovoljni – rekao je Tomić.

U Dom Vojske trebalo bi da pređe filološki deo Filuma, dok je za umetnički deo fakulteta, koji čine odseci primenjene umetnosti i muzike, predviđeno drugo rešenje. Reč je o staroj radionici Vojno-tehničkog zavoda koja će biti renovirana u sklopu rekonstrukcije starog industrijskog kompleksa na desnoj obali Lepenice u čijem se središtu nalazi prva topolivnica na Balkanu, izgrađena sredinom 19. veka.

– Postoji dobra volja i lokalne samouprave i resornih ministarstava da se svi ovi problemi reše. Procedura možda jeste komplikovana, ali je važno da se krene s poslom. Sada znamo ko kome treba da se obrati i mislim da će posao oko preseljenja Filuma biti završen brzo, na zadovoljstvo profesora i studenata koji su na polju kulture preporodili Kragujevac – naglasio je gradonačelnik Nikolić.

Zajedno sa pomenutom kasarnom "Vojvoda Radomir Putnik" iz Kragujevca će se, u dogledno vreme, iseliti i kasarna "Milan Blagojević", što će gradu doneti još nekoliko hektara građevinskog zemljišta, takođe na izuzetnoj lokaciji pored Velikog parka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.