NavMenu

Banke u 2015. zaradile 61 mil EUR - Intesa i UniCredit najbolje prošle, Komercijalnu skupo koštalo "čišćenje" bilansa

Izvor: Danas Utorak, 12.04.2016. 13:46
Komentari
Podeli
(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Banke su u prošloj godini zaradile 61,2 mil EUR u Srbiji, pokazuju finansijski izveštaji za 2015. koje je objavila Narodna banka Srbije. Od 30 banaka koliko ih posluje na našem tržištu, njih 13 je tokom godine zabeležilo gubitak (isto kao i 2014), dok je 17 banaka ostvarilo profit. Ipak, ovako globalni pogled ne pokazuje pravu sliku stanja. Posmatrano dublje, jasno je da nekolicina banaka vuče sektor u plus, dok nekolicina jednako snažno vuče u minus. Recimo, dve najuspešnije banke, Banca Intesa i UniCredit, zajedno su zaradile oko 123 mil EUR, ali su skoro sav taj profit "izbrisale" tri banke sa najvećim gubitkom - Komercijalna banka, Hypo Alpe Adria banka i Piraeus, koje zajedno imaju 117 mil EUR "ispod crte".

Zato, kada se razdvoje profitabilne od neprofitabilnih banaka, vidi se da su ove prve prošle godine zaradile čak 266 mil EUR, dok su ove druge izgubile 205 mil EUR.

Najveća "pozitivna" razlika je kod Srpske banke, koja je u 2014. imala čak 16 milijardi dinara gubitka, da bi u 2015. bila u plusu od 464 miliona dinara. Takav rezultat ipak nije posledica odličnog poslovanja ove banke, već činjenice da ju je država krajem 2014. sanirala, preuzevši sve njene gubitke.

Među bankama koje su iz minusa prešle u plus su još i Eurobank i NLB banka. S druge strane, iz plusa u minus su dospele Sberbank i Komercijalna banka. U ovom drugom slučaju, radi se o vrlo velikom padu, pošto je banka tokom 2014. imala pozitivan rezultat od 4,8 milijardi dinara, da bi 2015. završila sa gubitkom od 6,3 milijarde.

To, međutim, nije iznenađenje, budući da je Aleksander Piker, novi predsednik Izvršnog odbora ove banke, još u decembru najavio negativan rezultat, pošto je banka odlučila da odjednom obezvredi sve problematične kredite, kako bi od ove godine krenula "od nule", očišćena od svih loših zajmova.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Bilansi uspeha banaka pokazuju i da je Jubmes banka nastavila da posrće, završivši godinu na četvrtom mestu po visini gubitka, sa 1,8 milijardi dinara "u crvenom". To je trostruko veći manjak nego u 2014, a i taj je bio veliki za tako malu banku.

Na spisku "gubitaša" su i Telenor banka i Mirabank, ali je njihova situacija drugačija, pošto se radi o novim bankama, koje beleže gubitke usled visokih početnih ulaganja. U nešto drugačijoj situaciji su i Halkbank, koja je preuzela bivšu Čačansku banku, i MTS banka, bivša Dunav banka, koje su takođe u minusu, mada manjem nego u 2014. godini.

Među uspešnim bankama, veći profit nego u 2014. ostvarile su skoro sve: Banca Intesa, UniCredit banka, AIK banka, ProCredit banka, Societe Generale banka, Erste banka, Eurobank, Srpska banka, Banka Poštanska štedionica, Opportunity banka, Alpha banka, NLB banka, Credit Agricole banke i Findomestic banka. Godina je naročito dobra bila za Societe Generale banku koja je imala rast profita od 460%, Erste - 336%, Credit Agricole - 180% i Findomestic banka - 100%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.