Izvor: Novosti | Utorak, 12.04.2016.| 08:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Divljim jagodama protiv nezaposlenosti - Kancelarija za mlade u Grdelici otpočela projekat zasade voća uz podršku "Delta fondacije"

(Foto: Igor Borodin/shutterstock.com)
Kancelarija za mlade u Grdelici je započela sopstvenu borbu protiv nezaposlenosti u ovom delu Srbije, a strategiju bazira na poljoprivredi i podizanju novih zasada voća i povrća. Konkretno, odlučili su se za kultivisanu divlju jagodu, a zainteresovanima za angažovanje u okviru njihovog projekta omogućiće da započnu sopstveni posao...

Na oko 50 ari zemljišta koje je uzela u zakup, Kancelarija za mlade iz Grdelice zasadiće 20.000 sadnica kultivisane divlje jagode koje je, bez naknade, dobila od partnerskog gazdinstva "Pešić" iz Slatine. Čekaju samo pogodne vremenske prilike, pa da ih presele na već pripremljeno zemljište. Jer, na polju su već postavljeni folija i oprema za navodnjavanje po sistemu "kap po kap", a na ovom poslu trenutno je angažovano četvoro mladih ljudi. U sezoni berbe, saznajemo, posla će biti i za nekoliko desetina ljudi, s tim što će prednost imati mlađi od 30 godina, žene iz evidencije ovdašnje Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, te korisnici pomoći Centra za socijalni rad.

Inače, njihov projekat je podržala i "Delta fondacija" koja je - osim stručne podrške i mogućeg otkupa - obezbedila i opremu u ukupnoj vrednosti od oko 950.000 dinara. U to je uključena i četvoromesečna nadoknadu za rad tri osobe iz grupa nezaposlenih koje najteže dolaze do bilo kakvog posla...

- Po okončanju projekta, zainteresovanima ćemo besplatno podeliti po 4.000 sadnica. Istovremeno, planiramo i da dogodine proširimo sopstveni zasad - kaže Jovana Janković, predstavnik za medije grdeličke Kancelarije za mlade.

"Zasad za budućnost"


Osim pomoći grdeličkoj Kancelariji za mlade, "Delta fondacija" je u okviru svog projekta pod nazivom "Zasad za budućnost" podržala još deset sličnih inicijativa širom Srbije, u ukupnom iznosu od 18 miliona dinara. Cilj je da se kroz unapređenje proizvodnje u voćarstvu, povrtarstvu i uzgoju svinja osnaži socijalno ugroženo stanovništvo, a donacije su dobile organizacije koje posluju po principima socijalnog preduzeća. Vrednost pojedinačnih grantova je od 240.000 do 1,8 miliona dinara, a u ovom ciklusu će tako biti podržano oko 6.500 direktnih i indirektnih korisnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.