Izvor: Novosti | Ponedeljak, 11.04.2016.| 09:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Investitori zainteresovani za Pomoravlje - Ćupriju i Paraćin obilaze velike strane kompanije u potrazi za poslovnim prostorom

(Foto: YouTube/screenshot)
Ćuprija i Paraćin početkom aprila bili su centar interesovanja stranih investitora. Iz Paraćina je najavljena moguća zajednička ponuda dva grada namenjena velikoj američkoj kompaniji "Delphi" za proizvodnju kablova za automobilsku industriju, a ovih dana stigla su im još dva potencijalna investitora, što je pobudilo nadu da će se vremenom smanjiti nezaposlenost u ovom delu Srbije.

Posle "Delphi"-ja grad na Crnici 5. aprila obišao je i tim nemačke kompanije "Leoni", a već u sredu u poseti su bili predstavnici italijanske kompanije iz oblasti mašinske industrije i metaloprerade, čiji menadžeri nisu želeli da im se pominju imena, ali ta kompanija ima devet fabrika širom sveta, sa 18.000 radnika. Oni traže lokaciju za gradnju pogona u dve faze i fabrike površine 20.000 kvadratnih metara, koja bi se kasnije proširila, tako da bi tu ukupno bilo zaposleno 600 ljudi. Obišli su paraćinsku industrijsku zonu Zmič i neke od hala nekadašnje Štofare.

- Kad se radi o nemačkoj kompaniji, Paraćin je ušao u uži izbor, a osim industrijske zone predstavnici "Leonija" pogledali su i prostor nekadašnje Štofare koji nije potreban novom vlasniku. "Leoni" i kompanija "Delphi", koja je u Paraćinu bila prošle nedelje, iz iste su branše, dakle konkurencija, pa je verovatno da ukoliko se jedna od njih odluči za našu industrijsku zonu, druga neće graditi u Paraćinu. Naravno, odluke tek treba da budu donete - ističe čelni čovek Paraćina Saša Paunović.

Interesovanje investitora raste i za susednu Ćupriju. Početkom aprila tamošnjem opštinskom rukovodstvu bio je u poseti vlasnik turske kompanije "CCM moda" Burak Galip Akurt. U pitanju je tekstilna kompanija koja hoće da pokrene proizvodnju u ovom delu Srbije, i prema rečima vlasnika, mogućnosti koje je Ćuprija ponudila odgovaraju njihovim trenutnim potrebama da za kratko vreme pokrenu proizvodnju.

Turski investitor je sa svojim domaćinima obišao halu u vlasništvu opštine i industrijsku zonu.

- Ukoliko razgovori sa ovim investitorom urode plodom, već u narednim danima očekujemo konkretizaciju dogovora - najavio je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić. - Opština je uspela da kupi jednu halu i da završi industrijsku zonu. To će konačno biti temelj industrijskog razvoja Ćuprije. Za industrijsku zonu sada imamo putnu, saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu, tako da imamo šta da ponudimo investitorima - kazao je Erić.

Grad na Moravi narednih dana očekuje dolazak predstavnika još dveju velikih kompanija.

Auto-put


Blizina Koridora 10 od velikog je značaja za Paraćin i Ćupriju, jer svi investitori hoće dobre tranzitne veze. Za zonu Zmič kod Paraćina izgradnja petlje koja bi bila povezana sa auto-putem bio bi pun pogodak, a državna saglasnost za to postoji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.