NavMenu

Puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru počinje 30. aprila - Rad na crno već smanjen za skoro za 5%

Izvor: Tanjug Nedelja, 10.04.2016. 10:14
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov)
Puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru počeće od 30. aprila, a ona bi, između ostalog, trebalo da doprinese suzbijanju sive ekonomije, unapređenju transparentnosti rada inspekcijskih službi i njihove saradnje.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović kaže da je zakon već počeo da daje značajne rezultate budući da su odredbe zakona koje se odnose na kontrolu nelegalnih radnji počele da se primenjuju od avgusta prošle godine.

Ožegović je rekao da je donošenje tog zakona praktično popunilo pravne praznine i omogućilo da se usaglasi preko 1.000 zakona, uredbi i pravilnika.

Očekuje se da doprinese smanjenju sive ekonomije, koja je u visokom procentu prisutna kod nas, kao i rada na crno, rekao je on i dodao da bi trebalo da utiče i na unapredenje samog postupanja inspekcija budući da su se građani ranije često žalili na na dužinu nadzora, na profesionalnost i neznanje inspektora.

On ističe da zakon "ide" ka tome da svi koji su pokazali preduzetničke sposobnosti ujedno prevedu u legalne tokove kako ne bi predstavljali nelojalnu konkurenciju onima koji poštuju propise.

Zakon o inspekcijskom nadzoru usvojen je u aprilu prošle godine, a odredbe zakona koje se odnose na kontrolu neregistrovanih subjekata stupile su na snagu od 1. avgusta.

Od avgusta 2015. pa do sada u odnosu na period od godinu dana ranije primetno je povećanje broja novoregistrovanih subjekata za oko 15,5%.

Takođe prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, došlo je i do značajnog smanjenja neformalnog rada na crno za skoro za 5%.

Od početka primene tih odredbi zakona, od avgusta do sada obavljeno je oko 170.000 inspekcijskih nadzora i da su dati nalozi da se registruje oko 4.500 privrednih subjekata.

Takođe, inspekcija rada je prošle godine tokom kontrola zatekla oko 16.500 neprijavljenih radnika. Posle izdatih naloga, poslodavci su prijavili 12.500 radnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.