NavMenu

Ukidanje prelevmana brine srpske stočare - Smanjenje subvencija za zemljište dodatni udar na domaće proizvođače hrane

Izvor: RTV Subota, 09.04.2016. 13:39
Komentari
Podeli
Najava ukidanja prelevmana dodatno je zabrinula i stočare iz Šumadije jer se suočavaju sa sve većom neizvesnošću kada je plasman mlečnih proizvoda na domaće tržište u pitanju.

Stočari su prelevmane koji služe za izjednačavanje cene mleka sa cenom kiselomlečenih proizvoda koje uvozimo iz Evropske Unije shvatili kao jednu vrstu zaštite pa bi se njihovo ukidanje direktno odrazilo i na plasman domaćih mlečnih proizvoda.

I poljoprivrednika Ivana Jovanovića, iz sela Bečevica, koji ima 37 grla i dnevnu proizvodnju od oko 300 litara mleka brine neizvesna situacija.

- Teška je situacija kada je u pitanju proizvodnja mleka ali uopšte i u celoj poljoprivredi je tako. Proizvodnja mleka je jedna od najskupljih proizvodnji i u njoj ima najtežih poslova. Ja ne znam šta će biti sa ovim ukidanjem i uvozom mleka iz EU i do čega će to dovesti ali svakako će nas ugroziti dosta. Mi se bavimo mešovitom proizvodnjom jer obavljamo i ratarske poslove, proizvodimo hranu za stoku i naravno da smo ugroženi sa svih strana. Mi smo ionako teško opstajali - kaže Jovanović.

Stručnjaci se slažu sa poljoprivrednicima da su prelevmani bitni za zaštitu proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji.

Međutim ističu i to da treba imati u vidu da je otvaranje našeg tržišta zemljama Evropske Unije i priključivanje CEFTA dovelo i do određenih uslova koje moramo da ispunimo.

- Ukoliko bi se prelevmani ukinuli došlo bi do uvoza mleka iz EU. Farmeri u Nemačkoj, Holandiji, Danskoj imaju mnogo bolje uslove za rad. Mnogo su jači, veća su gazdinstva, sa brojnijim grlima a samim tim sa tom količinom došlo bi do velikog udara na našeg proizvođača. Problem je takođe nastao i oko subvencija za zemljište gde je nastalo smanjenje po hektaru što je po meni jedna mera koja je verovatno trebala sukcesivno da se sprovodi, a ne naglim smanjenjem sa skoro dvotrećinskim smanjenjem tih podsticaja - kaže direktor Udruženja odgajivača goveda simentalske rase Saša Kostić.

Smanjenje subvencija za zemljište pogodilo je indirektno poljoprivrednike iz Šumadije jer su u pripreme za setvu ušli očekujući da će moći da apliciraju za veća sredstva od datih.

- Subvencije su ostale po grlu 25.000 dinara, a za zemlju je nešto ukinuto na pola i 6.000 je po hektaru. Tu je uključeno sve i gorivo i đubrivo u tih 6.000 dinara. Prošle godine je recimo bilo 12.000. Normalno da će da nam bude teže jer opet prihodi su manji a tih 6.000 nam je značilo dosta i šta sada mi tu da radimo, tako je izglasano. Imamo u planu ove godine izgradnju naše mini mlekare da bi eto još malo uvećali prihode sa tim - kaže Ivan Jovanović.

Saša Kostić, direktor Udruženja odgajivača goveda simentalske rase, objašnjava da su "za naše poljoprivrednike najvažnije tri stvari kada je bilo koja proizvodnja u pitanju. To je stabilna cena, zatim trebalo bi da inputi budu pristupačni i da plasman bude obezbeđen. To su tri stavke u tržišnoj ekonomiji koje su teško ostvarive ali država, lokalna samouprava, ljudi koji se bave time moraju da omoguće te stvari da bi se krenulo napred".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.