Izvor: Novosti | Subota, 09.04.2016.| 10:25

Vojska Srbije dobija modernizovane bombardere "orao" - Pri kraju razvoj bespilotnih dronova "pegaz" i "vrabac"

Ilustracija (Foto: vs.rs)
U sistem borbenog dežurstva protivvazduhoplovne odbrane Srbije uskoro bi mogao da bude uključen i bombarder "orao". Ministarstvo odbrane radi na projektu modernizacije ovog aviona, kako bi mogao da obavlja i druge zadatke.

Nova varijanta "orla" svoju premijeru imala je na otvaranju hangara na Aerodromu Batajnica, gde je prikazan demonstrator usavršene verzije ovog aviona. Na njemu su se našle laserske vođene bombe, kao i savremene rakete vazduh-zemlja i vazduh-vazduh.

"Orao" je dobio i nosače za vešanje raketa na krajevima krila, kao i elemente nove opreme za izviđanje.

Pokušaj da se ovoj letelici udahne novi život sastavni je deo strategije vojnog vrha da izvuče maksimum iz kapaciteta postojećih letelica. Ukoliko istraživanja pokažu opravdanost ovog projekta, "orao" bi mogao da priskoči "migovima" u zaštiti neba.

Životni vek "migu 29" pridužen je 2008. godine u Rusiji, a remont dvosedih "dvadesetjedinica" obavljen je u Vazduhoplovnom zavodu "Moma Stanojlović".

Vojska Srbije raspolaže sa više od 20 letelica "orao", ali su one u različitim fazama životnog veka. Do 2014. remontovano je osam aviona, ali je 241. lovačko-bombarderska eskadrila "Tigrovi" obično letela sa svega pet ovih letelica.

Problem koji je prethodnih godina opterećivao korišćenje ovih aviona jeste i otežano snabdevanje rezervnim delovima, zbog čega su remonti trajali više godina.

DVA DOMAĆA DRONA

VS će već do kraja godine biti pojačan i domaćom bespilotnom letelicom "vrabac", čiji je razvoj u poslednjoj fazi.

- "Vrabac" će već za mesec dana biti upućen u Tehničko-opitni centar, gde će biti obavljena završna ispitivanja pre uvođenja u naoružanje - kaže načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane general-major Bojan Zrnić. - Letelica "pegaz" prešla je polovinu razvojnog puta, a završno ispitivanje planirano je za 2017. godinu.

Vojni inženjeri završili su rad na projektu zemljaske kontrolne stanice "pegaza", a javnosti je prvi put predstavljena naoružana varijanta ove bespilotne letelice.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.