NavMenu

Za razvoj malih i mikro preduzeća 250.000 EUR - Otvoren konkurs za preduzetnike iz jugoistočne i jugozapadne Srbije

Izvor: Tanjug Nedelja, 10.04.2016. 16:46
Komentari
Podeli

(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Preduzetnici, mikro i mala preduzeća iz 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije mogu od petka, 8. aprila do 10. juna da konkurišu za dobijanje bespovratne pomoći, iz fonda teškog 250.000 EUR, koji su obezbedile Evropska unija i Vlada Švajcarske.

Razvojni program "Evropski Progres" saopštio je u petak da je objavio javni poziv za dodelu ove bespovratne pomoći, sa ciljem da se poveća proizvodnja i stvore uslovi za otvaranje novih radnih mesta.

Pravo učešća na konkursu imaju preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja su registrovana 2013. ili 2014. godine na teritorijama opština Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica, Tutin, Prokuplje, Blace, Žitorađa, Bojnik, Kuršumlija, Leskovac, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac.

Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu, da imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2015. godine, kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa.

- Evropska unija i Vlada Švajcarske putem ovog javnog poziva pružaju podršku privatnom sektoru koji je ključan za ekonomski rast i povećanje zaposlenosti - rekao je Grem Tindal, menadžer "Evropskog Progresa".

Program će podržati najmanje 12 projekata, a dodeljena sredstva po projektu ne mogu preći 25.000 EUR za malo preduzeće i 15.000 EUR za mikro preduzeće ili preduzetnika,dok podnosioci projekata treba da obezbede finansijsko učešće u visini 30% od tražene vrednosti donacije.

Kako se precizira, bespovratna sredstva neće biti dodeljivana u novcu, već će u odobrenoj vrednosti biti nabavljena oprema ili pružene usluge koje treba da doprinesu povećanju produktivnosti, otvaranju novih radnih mesta i širenju tržišta.


Preduslov za finansiranje projekata jeste spremnost aplikanata da sprovode aktivnosti društveno odgovornog poslovanja.

- Očekujemo da predstavnici privatnog sektora osmisle i sprovedu aktivnosti kojima će podržati širu zajednicu, poput pružanja podrške lokalnim organizacijama, organizovanja javnih radova ili učešća u humanitarnim akcijama - navela je Olivera Kostić, menadžerka sektora za konkurentnost u okviru programa "Evropski Progres".

Kako bi približio uslove konkursa, "Evropski progres" će u periodu od 18. do 28.aprila 2016. održati informativne sesije na jugoistoku i jugozapadu Srbije i to u: Vranju, Leskovcu, Knjaževcu, Novom Pazaru, Ivanjici, Prijepolju, Bujanovcu i Nišu, navodi se u saopštenju.

Više informacija o samom pozivu i dokumentaciju za prijavu možete da pogledate OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.