NavMenu

Srbija izmiruje dug MMF-u iz 2009. godine - Aktuelni "stand-by" aranžman vredan 1,17 mlrd EUR se uspešno sprovodi

Izvor: eKapija Petak, 08.04.2016. 11:33
Komentari
Podeli
(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Otplatom poslednje rate glavnice duga u iznosu od 7,25 mil EUR, 12. aprila 2016. godine, Republika Srbija će u potpunosti izmiriti obaveze po osnovu "stand-by" aranžmana koji je Međunarodni monetarni fond odobrio našoj zemlji 19. januara 2009. godine, a koji je okončan 15. aprila 2011. godine. Navedenim aranžmanom bila su odobrena sredstva u iznosu od 2,94 mlrd EUR, od čega su za jačanje deviznih rezervi zemlje iskorišćena sredstva od 1,53 mlrd EUR.

Nakon sprovođenja ovog, po obimu sredstava najvećeg "stand-by" aranžmana koji je Srbija zaključila sa Međunarodnim monetarnim fondom, fiskalni deficit u domenu javnih finansija je u periodu 2009-2011. porastao sa -4,4% na -4,8% BDP-a, dok je udeo javnog duga u BDP-u istom periodu, povećan sa 32,8% na 45,4%.

Godišnja inflacija, merena indeksom potrošačkih cena iznosila je 6,6%, 10,3% i 7,0% - 2009, 2010. i 2011. godine. U referentnom periodu 2009-2011. deficit tekućeg računa platnog bilansa takođe je porastao sa -6,6% na -10,9% BDP-a.

U skladu sa korišćenim sredstvima i troškovi "stand-by" aranžmana zaključenog 2009. godine bili su značajni. Otplata glavnice je započeta avgusta 2012. godine a otplata poslednje rate glavnice duga predstoji 12. aprila. Iz sredstava deviznih rezervi otplaćeno je ukupno 1,59 mlrd EUR. Pored toga, plaćeni su ukupni troškovi u iznosu od 91,2 mil EUR, i to 79,6 mil EUR po osnovu kamate, 7,6 mil EUR za troškove provizije i 4 mil EUR za troškove angažovanja sredstava.

U 2009. godini MMF je doneo odluke o alokaciji specijalnih prava vučenja, po osnovu kojih je Srbija dobila mogućnost zaduživanja od 422,5 mil EUR. Dug i obaveze Republike Srbije po tom osnovu regulisane su posebnim zakonom donetim 28. oktobra 2009. godine.

Sredstva su u potpunosti iskorišćena za potrebe budžeta u skladu sa nalozima Ministarstva finansija od 28. decembra 2009. godine. Ministarstvo finansija obezbeđuje sredstva u budžetu potrebna za redovno servisiranje kamate prema MMF-u po osnovu korišćenja ovih sredstava, kao i ostale pripadajuće troškove. Dug po osnovu glavnice iskorišćenih sredstava biće vraćen u rokovima i na način predviđen Statutom Međunarodnog monetarnog fonda.

U uslovima ponovnog usporavanja privrednog rasta u Evropi i svetu, Republika Srbija je zaključila sa MMF-om 29. septembra 2011. novi "Stand-by" aranžman u trajanju od 18 meseci, koji je imao za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i poboljšanje investicione klime u zemlji.

(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Aranžman u iznosu od 1,08 mlrd EUR zaključen je iz predostrožnosti, odnosno bez namere da se koriste sredstva osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje. Prvo razmatranje rezultata u sprovođenju ovog aranžmana, februara 2012, nije pozitivno završeno zbog odstupanja usvojenog budžeta za 2012. od dogovorenog fiskalnog programa.


Po osnovu troškova za angažovanje sredstava u okviru ovog aranžmana, koji je istekao 28. marta 2013. godine i po kome nije bilo korišćenja sredstava, Republika Srbija platila je 2,04 mil EUR.

Aktuelni "stand-by" aranžman iz predostrožnosti, koji je Međunarodni monetarni fond odobrio Republici Srbiji 23. februara 2015. godine na iznos sredstava od 1,17 mlrd EUR, uspešno se sprovodi.

Ozdravljenje javnih finansija okarakterisano prepolovljenim fiskalnim deficitom, niska inflacija i stabilan devizni kurs dinara, kapitalno adekvatan bankarski sektor i trenutno najniže u novijoj istoriji kamatne stope na kredite u Republici Srbiji, rezultati su aktuelnog ekonomskog programa.

U 2015. godini ostvaren je privredni rast od 0,8% i pored snažnih mera fiskalne konsolidacije, godišnja inflacija iznosila je 1,5%, deficit tekućeg računa platnog bilansa smanjen je na 4,8% BDP-a, dok je fiskalni deficit prepolovljen na 3,7% BDP-a. Usporen je rast javnog duga i uz dalje strukturno i fiskalno prilagođavanje očekuje se uspostavljanje njegovog silaznog trenda.

Jedini trošak u okviru aktuelnog Stand-by aranžmana odnosi se na angažovanje sredstava i iznosi 2,25 mil EUR za prve dve godine sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa.

Narodna banka Srbije trudiće se da i u narednom periodu radi punim kapacitetom u saradnji sa Vladom Republike Srbije na ostvarenju svih zacrtanih ciljeva ekonomskog programa dogovorenog sa MMF-om u okviru aktuelnog Stand-by aranžmana, na način da se postižu najbolji mogući ekonomski rezultati, uz najmanje moguće troškove aranžmana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.