NavMenu

"EPS Distribucija" dobila građevinsku dozvolu za trafostanicu na Autokomandi - Vrednost radova 1,13 milijardi dinara (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 06.04.2016. 15:52
Komentari
Podeli
"EPS Distribucija" dobila je građevinsku dozvolu za izgradnju trafostanice na Autokomandi u koju će biti investirano oko 1,13 milijardi dinara, objavljeno je u časopisu "Energija".

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dalo je građevinsku dozvolu za TS 110/10 kV "Beograd 23 - Autokomanda" sa pratećim poslovnim prostorom. Izgradnja trafostanice na Autokomandi predviđena je planom detaljne regulacije dela centralne zone opštine Voždovac.

U toj zoni godinama je bilo problema u snabdevanju. U blizini je i autoput koji je fizička barijera mnogim jednostavnim rešenjima. Predračunska vrednost radova na novoj trafostanici je oko 1,13 milijardi dinara.

– U pitanju je atraktivna gradska lokacija jer se u ovom području nalazi veliki broj važnih objekata, ambasade i rezidencijalni objekti, dva najveća fudbalska stadiona, železnička stanica Prokop – rekao je mr Nebojša Radovanović, direktor Sektora za planiranje i investicije Beograd u "EPS Distribuciji".

Izgradnja nove trafostanice važna je i zbog toga što je na toj lokaciji planirana izgradnja velikog tržnog centra, a indirektno će se dobiti dodatna energetska sigurnost za izgradnju "Beograda na vodi". Postavljanjem 110 kV kabla između TS "Beograd 17" i nove TS 110/10 kV "Beograd 23 – Autokomanda" stvara se mogućnost za izgradnju još jedne TS 110/10 kV "Savski amfiteatar", koja je planirana u okviru izgradnje poslovno-stambenog kompleksa na obali Save.

Godinama je ovo područje bilo u nepovoljnijem položaju u odnosu na centralni deo grada, u kome se nalaze četiri visokonaponske trafostanice, i to "Slavija", "Kalemegdan", "Pionir" i "Obilić". S druge strane auto-puta, gde je planirana nova trafostanica, trenutno su samo dve "stodesetke", i to "Voždovac" i "Žarkovo".

Dve "tridesetpetice" preko kojih ide kompletno napajanje ovog dela grada "Dobro polje" i "Topčidersko brdo" izuzetno su stare i spremne za rekonstrukciju.

– Treba istaći da kada se planira lokacija ovakve trafostanice u užem centru grada, uvek je problem naći što ekonomičniju lokaciju, odnosno izgradnja gotovo po pravilu iziskuje rušenje starih niskih kuća, pa je i ovaj faktor nekada smetnja za efikasniju realizaciju – kaže Radovanović.

Kraj čekanju

Izgradnja trafostanice na Autokomandi nalazi se u svim planovima razvoja distribucije u proteklih trideset godina. Razlog zašto nije ranije izgrađena, iako potreba za njom postoji odavno, mogao bi biti i u tome što joj je sa svakim detaljnim planom menjana i lokacija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.