NavMenu

Konzerve sa hranom za astronaute hit na ruskom tržištu

Izvor: Sputnik Utorak, 05.04.2016. 19:47
Komentari
Podeli
"Kosmička hrana" postala je pravi hit u ruskoj prestonici. Za kratko vreme "zemljani" su razgrabili gotovo sve tube i konzerve sa hranom za astronaute, pa proizvođači sada najavljuju povećanje obima proizvodnje i nova prodajna mesta.

Generalni direktor "Laboratorije kosmičke hrane" Andrej Vedernikov najavio je da bi prodaja "kosmičke hrane", mogla da počne i u prodavnicama na benzinskim pumpama u Moskvi uoči Dana kosmonautike 12. aprila, a vrlo moguće u skorije vreme i na fakultetima.

"Kosmička hrana" je postala dostupna zemljanima još krajem prošle godine — prodavala se na železničkim stanicama, u pojedinim tržnim centrima i sajamskim paviljonima u Moskvi. Međutim, zbog visoke potražnje prodaja je na nekim tačkama privremeno i obustavljena, jer je postojao rizik da će kosmonauti ostati bez hrane, koja se po specijalnim tehonologijama proizvodi za njih.

- Nismo očekivali toliku navalu, a u prodaju je puštena samo ograničena serija proizvoda. Posetioci izložbenog prostora VDNH razgrabili su za samo jednu nedelju sve ono što se pripremalo mesec i po dana. Hranu proizvode isti ljudi koji pripremaju hranu za kosmonaute i na istoj opremi - rekao je Vedernikov.

On je otkrio da kompanija planira da postavi u Moskvi i preko 500 novih automata za prodaju "kosmičke hrane" u naredne dve godine.

Do kraja prošle godine "kosmička hrana" je bila dostupna samo na svemirskim brodovima i stanicama.

U prvim svemirskim letovima, koji su trajali nekoliko sati, astronauti su jeli hranu isključivo za potrebe istraživanja — naučnici su pokušavali da saznaju koja hrana najbolje odgovara kosmonautima, pa su oni sa sobom nosili i obične zemaljske namirnice. Međutim, ispostavilo se da zemaljska hrana izaziva mnoge probleme u uslovima odsustva gravitacije, pa su vremenom specijalna jela postala nezamenljiva. Ona se pripremaju na bazi prirodnih sirovina bez veštačkih dodataka — stabilizatora, konzervansa itd.

Na jelovniku astronauta je gotovo sve, od supa i čorbi, preko marinirane jagnjetine do deserta.

U Rusiji postoji i internet-prodaja "kosmičke hrane" — jedna tuba, na primer svinjetine sa povrćem može se kupiti za 390 rubalja (oko 5 EUR), ali se isto tako mogu pazariti i "premijum kompleti" po sniženoj ceni od 9.500 rubalja (oko 120 EUR).

Prvi čovek koji je probao "kosmičku hranu" bio je sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin. On je takođe bio i prvi čovek koji je otputovao u svemir, 12. aprila 1961. godine u svemirskoj letelici "Vastok I".

Njegov let je trajao samo 108 minuta, ali je i taj kratak boravak u svemiru podrazumevao uzimanje jednog obroka. Naučnike je zanimalo da li će kosmonaut u bestežinskom stanju uspeti da pojede svoj obrok i da li će organizam uopšte prihvatiti hranu. To je bila velika zagonetka za naučnike tog vremena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.