Izvor: Danas | Utorak, 05.04.2016.| 17:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Zastava kovačnica" nastavila proizvodnju i pored rešenja o bankrotu - Otkovci i dalje idu domaćim i stranim kupcima

(Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)
Iako je "Zastava kovačnica" krajem februara i zvanično otišla u bankrot, proizvodnja nije prestala niti su radnici otišli "na ulicu", a otkovcima se i dalje redovno snabdevaju poslovni partneri u zemlji i inostranstvu.

Voljom nadležnog sudije u kragujevačkom Privrednom sudu, te stečajnog upravnika Predraga Jankovića, ali i države, bez čije saglasnosti tako što ne bi bilo moguće, "Zastava kovačnica" će i nakon bankrota, nastaviti proizvodni proces bar u naredna dva meseca.

Najverovatnije, fabrika će raditi i posle toga, sve dok se za to preduzeće od strateškog značaja za domaću privredu, pre svega za srpsku vojnu industriju, ne nađe novi kupac ili partner.

- U "Kovačnici" je u martu, doduše sa nešto manje radnika nego u prvim ovogodišnjim mesecima, proizvedeno i domaćim i inostranim partnerima u Nemačkoj, Belgiji, Rumuniji, Sloveniji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini isporučeno oko 130 tona oktovaka. U aprilu planiramo povećanje proizvodnje na 140 tona, zbog čega će u fabrici biti angažovano blizu 160 radnika, za desetak više nego u martu. Plan za maj će biti naknadno sačinjen, a projekcije za potonje mesece zavise od razvoja situacije i moguće nove prodaje fabrike - rekao je stečajni upravnik Predrag Janković.

On naglašava da je, uz sve uvažavanje inostranih kupaca, "prvi i najvažniji partner 'Kovačnice' 'Zastavina fabrika oružja'". Prestanak rada "Kovačnice" najozbiljnije bi, prema njegovim rečima, ugrozio kontinuitet proizvodnje pešadijskog naoružanja, te lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu u "Zastavi".

Podsetimo, bankrot "Zastava kovačnice" proglašen je jer se predstavnici najvećeg poverioca, Poreske uprave Srbije, nisu pojavljivali na ročištima u Privrednom sudu, iako su pre toga sami, u dva navrata insistirali da vlasnik, bugarska firma "Fero trans", doradi plan reorganizacije, što su oni i učinili. U takvoj situaciji, sud nije imao drugu opciju osim bankrota.

Planom reorganizacije je, inače, bilo predviđeno da "Kovačnica" dug Poreskoj upravi od 320 miliona dinara, vrati u 48 jednakih mesečnih rada, uz grejs period od godinu dana.
Stečaj u Kovačnici, zbog neprekidne blokade fabričkog računa duže od 90 dana, proglašen je 30. septembra 2014. godine, a već 15-ak dana docnije nastavljena je proizvodnja otkovaka za domaće i inostrane partnere koju nije obustavio ni bankrot preduzeća.

Gazda "Kovačnice" uništio još 20-ak fabrika?

Propadanje "Zastava kovačnice" počelo je nakon privatizacije preduzeća koje je, 2005. kupio bugarski biznismen Valentin Zaharijev. Fabrički sindikat, radnici i drugi manjinski akcionari godinama su upozoravali da Zaharijev uništava "Kovačnicu" iznošenjem profita u Bugarsku i ostavljanjem dugova u Kragujevcu. Država nije reagovala, iako ima indicija da je Zaharijev, pored "Kovačnice", uništio još 20-ak srpskih fabrika koje je kupovao "kao bombone".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.