Izvor: Blic | Utorak, 05.04.2016.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Blic preduzetnik 2015" Edvin Bera, vlasnik kompanije "Edos" iz Zrenjanina

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Edvin Bera, vlasnik kompanije "Edos" iz Zrenjanina, pobednik je ovogodišnjeg konkursa "Blic preduzetnik 2015". Izbor za najboljeg preduzetnika organizovali su, devetu godinu zaredom, dnevni list "Blic" i Societe Generale banka koja je pobedniku dodelila novčanu nagradu od 20.000 EUR.

"Edos" je porodična firma za proizvodnju gumene smeše i gumeno-tehničke robe osnovana 2002. godine u Zrenjaninu. Poseduju višegodišnje iskustvo iz oblasti proizvodnje gume, kao i višegeneracijsko znanje kako da se od različitih vrsta kaučuka dobije širok spektar gumenih proizvoda.

Edvin Bera je, prilikom dodele priznanja, rekao da je posao krenuo nabolje kada su stupili u kontakt sa nemačkim partnerom kojem su od tada glavni dobavljači.

- Radimo za 90,5% izvoza, najviše za Nemačku, Austriju, Češku, Grčku, Hrvatsku i BiH. Trenutno imamo 13 zaposlenih radnika, a najviše proizvodimo distantne prstenove koji se koriste u industriji i vuku transportne trake - istakao je Bera i dodao da gumara "Edos" mesečno izveze točkove u vrednosti od oko 70.000 EUR.

Ministar finansija Dušan Vujović istakao je da je čitava ceremonija proglašenja "Blic preduzetnika" sastavni deo promene mentaliteta ove države.

- Svojim prisustvom ovde želim da pošaljem važnu poruku da država treba da pomaže razvoj preduzetništva, a ne treba da daje subvencije propalim preduzetnicima već da pomaže mlade i perspektivne. Ova manifestacija je značajna jer šalje jako dobar signal ogromnom broju preduzetnika. Njih 400 se prijavilo, a hiljade na to gledaju i izvlače zaključak - ako mogu oni mogu i ja. To je najvažnije da oni koji mogu, znaju i smeju dobiju podršku svih nas - rekao je Vujović.

U procesu selekcije učestvovao je žiri koji je, među 400 preduzeća koja su ostvarila dobre poslovne rezultate, odabrao najpre 50, a zatim i 10 najuspešnijih. Glavni kriterijumi bili su profitabilnost, produktivnost, likvidnost, izvozni pontecijal, broj zaposlenih, tehnološke inovacije, kao i orijentisanost na zaštitu životne sredine.

Od 2007. godine titulu "Blic preduzetnik" ponelo je sedam vlasnika firmi različitih profila, a svi su nagradu od 20.000 EUR uložili u dalji razvoj poslovanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.