NavMenu

Agilnost - preduslov za konkurentnost srpskih IT kompanija

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.04.2016. 15:34
Komentari
Podeli

Već nekoliko decenija IT industrija predstavlja najbrže rastuću industriju i u Srbiji, i na globalnom nivou. Kao proizvod, softver ima ogromnu upotrebnu vrednost u svim sferama poslovanja, a i u životu pojedinca. Različita softverska rešenja se primenjuju u svakodnevnom životu (kupovina, bankarske transakcije, obrazovanje, sport, kultura, mediji, zdravstveni sistem, transport, proizvodnja i distribucija, komunikacija, itd).

S obzirom na to koliko su softverska rešenja važna za sveopštu upotrebu, zaista je vrlo značajno da se dostigne visok kvalitet razvijenog rešenja, brzina procesa razvoja proizvoda, zadovoljstvo klijenta (kompanije kojoj se softversko rešenje isporučuje), brza reakcija na izmene u zahtevima klijenta i tržišta, i slično. Zbog toga su tokom poslednje dve decenije metodologije koje se primenjuju u razvoju softvera značajno evoluirale.

Istraživanja pokazuju da sve veći broj kompanija na globalnom nivou primenjuje neku od agilnih metodologija u razvoju softvera. Veliki akcenat je na Scrum-u, framework-u kod koga je akcenat upravo na prepoznavanju potreba klijenta i brzom odgovoru na njegove zahteve i zahteve tržišta, kroz iterativno i inkrementalno realizovanje procesa razvoja proizvoda (softvera). Scrum koriste svetski giganti, kao što su "Microsoft", "Google", IBM, "Merrill Lynch", "Siemens Medical Solutions", "Adobe", "Hewlett-Packard", "Salesforce", "Xerox".

Agilne metodologije, sudeći po rezultatima mnogih istraživanja, doprinose unapređenju procesa razvoja softvera i donose uštede u troškovima kompanija koje se bave razvojem softverskih rešenja. Pojedini projekti razvoja složenih softverskih rešenja imaju milionske vrednosti, a ako uzmemo u obzir statistiku koja pokazuje da agilan razvoj softvera smanjuje troškove od 7% do 29% (izvor: Price Waterhouse and Coopers), u zavisnosti od vrste rešenja koje se isporučuje, zaključak je da su uštede ogromne. U istraživanju sprovedenom nad 403 organizacije koje su potpuno usvojile Agile(izvor: HP online survey), 54% ispitanika veruje da agilne metodologije povećavaju kooperativnost među timovima; 52% smatra da se postiže viši kvalitet softvera; 49% je odgovorilo da se unapređuje zadovoljstvo klijenata.

Dodatno, Harvard Business Review je objavio rezultate istraživanja PwC-a (Price Waterhouse and Coopers) iz 2014. godine, koje pokazuje da agilan razvoj softvera unapređuje zadovoljstvo zaposlenih 20-40% i povećava produktivnost organizacije 14-95% (u zavisnosti od tipa softvera koji se razvija).

Nužnost srpskih IT kompanija jeste da prate svetske trendove, a Agile pristup predstavlja najnoviji dokazan pristup u svetu koji daje najbolje rezultate u organizaciji timova i realizaciji projekata razvoja softvera. Kompanije u Srbiji, svesne prednosti koje Agile metodologije donose, primenjuju ih sve više. Istraživanje Vojvođanskog ICT klastera, pokazalo je da 70% ispitanih kompanija na teritoriji Vojvodine primenjuje agilne metodologije u razvoju softvera. Nadalje, 43% ispitanika smatra da Agile skraćuje vreme isporuke softvera klijentu (odnosno vreme koje je potrebno da se proizvod plasira na tržište), 71% da se unapređuje veza između IT i biznis ciljeva, a 57% da se povećava i opšta produktivnost u procesu razvoja softvera.

Činjenica da se na biznis sceni u Srbiji i regionu sve više govori o Agile-u, kao i da je sve više startup projekata, dovela je domaću kompaniju Puzzle Software, pokretača Agile Serbia i kompaniju sa najdužim iskustvom u Scrum i Agile edukaciji u regionu, do organizacije Agile Serbia konferencije - prve konferencije u ovom delu Evrope koja se bavi temama AGILE & STARTUP.

Cilj je da se prodiskutuje zašto Agile znači opstanak kompanija i konkurentnost na tržištu i da se prikažu interesantni primeri uspešne primene Scrum-a i drugih agilnih metodologija u biznisu i start-up projektima.

Agile Serbia Conference će se održati 23. aprila u Madlenianumu, u Beogradu i okupiće preko 300 predstavnika naše i regionalne IT, biznis i startup scene. Realizovaće se kao kruna Agile Month-a, niza edukativnih događaja posvećenih agilnom razvoju softvera. Učesnici konferencije imaće priliku da, na tri različite scene, čuju predavanja i učestvuju u interaktivnim diskusijama i radionicama na teme: Digitalna revolucija - prilika za agilne startup-e, Dodatne prakse koje primenjuju uspešni Scrum timovi, LeSS (Large-Scale Scrum) – "goruća" tema za velike kompanije, Put ka zaista agilnim timovima, Priča o saradnji i međusobnoj uslovljenosti programera i testera, Lean startup metodologija, Primeri uspešne primene primene Scrum framework-a i agilnih metodologija u razvoju softvera u nekoliko kompanija.

Zvezda među govornicima na Konferenciji je guru "Menadžment 3.0" - Jurgen Appelo, najuticajniji govornik u Evropi i među 10 najuticajnijih govornika u svetu na temu Agile-a. Jurgen će na Konferenciji držati predavanje pod nazivom "Budi promena koju želiš da vidiš" i interaktivnu diskusiju na temu motivisanja zaposlenih u agilnom okruženju, vođenja zaposlenih od strane lidera/menadžera kroz dobre lične primere koje zaposleni treba da slede, upravljanja samim sobom. Daće konkretne savete primenjive za sve zaposlene.

Sertifikovani LESS i Scrum trener, Ran Nyman, govoriće o upotrebi Scrum-a i Lean-a u vođenju velikih projekata i mnoštva timova, gde više od stotinu ljudi radi na razvoju jednog proizvoda, što će sigurno oduševiti predstavnike velikih preduzeća. LESS je jedan od najnovijih svetskih pristupa u smanjenju kompleksnosti organizacije koji onemogućava gubljenje fokusa sa procesa koji donose poslovne rezultate.

Pored investicionog fonda SC Ventures iDrytools, startup-a koji je dobio 300.000 EUR investiciju, za sve zainteresovane za startup teme konferencije, Branislav Vujović, osnivač i predsednik New Frontier Grupe (vodećeg provajdera IT usluga u Centralnoj i Istočnoj Evropi – posluje u 17 zemalja sveta) ispričaće kako je pokrenuo startup i od njega stvorio najbrže rastuću IT kompaniju u Evropi, kao i koji su projekti, po njegovom iskustvu, dobri za investiranje, uz osvrt na digitalnu revoluciju kao priliku za sve agilne startup-e.

Što se tiče ostatka programa Konferencije, sigurno je da će svaki učesnik pronaći mnogo interesantnih tema i radionica za sebe. Stoga, požurite i potražite sve informacije i program prve Agile Serbia Conference na http://www.agile-serbia.rs/agile-conference-april-2016.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.