NavMenu

"Metalac" obeležio dan preduzeća sa 27% rasta u odnosu na prvi kvartal 2015. godine

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.04.2016. 15:56
Komentari
Podeli

Kompanija "Metalac" obeležila je Dan preduzeća, podsećajući na činjenicu da su oni danas jedna od najuspešnijih kompanija u Srbiji. Svoju poslovnu priču "Metalac" je započeo pre 57 godina u Gornjem Milanovcu, spajanjem dve zanatske radionice sa ukupno 37 radnika.

Danas "Metalac grupa" ima 14 preduzeća, 2.000 zaposlenih, pet fabrika u Gornjem Milanovcu, koje proizvode posuđe, sudopere, bojlere, kompozitne materijale, automobilske delove i ambalažu. Ostalo su trgovinska preduzeća u zemlji i inostranstvu. "Metalac" izvozi u oko tridesetak zemalja sveta.

Ipak iz "Metalca" poručuju kako je najvažnije to što je reč o jednoj od najzdravijih kompanija u Srbiji. Tako je upravo objavljeno da je "Metalac" uspešno završio i prvi kvartal 2016. Sa 18,2 mil EUR ukupne realizacije plan je ostvaren sa 114% uz čak 27% rasta u odnosu na isti period prethodne godine.

Pet proizvodnih društava učestvuju u ukupnoj realizaciji sa 8,6 mil EUR, odnosno47% i skoro sva beleže rast, najviše kor biznis -"Metalac posuđe" sa oko 32% boljom realizacijom nego u prvom kvartalu 2015.

Pet trgovačkih preduzeća na domaćem tržištu ostvarilo je skoro 7,5 mil EUR prometa, što predstavlja 41% ukupne realizacije "Metalac grupe" i takođe su sva zabeležila rast koji na nivou cele "domaće trgovine" iznosi skoro 19%. Rast postoji i na nivou ukupnog prometa četiri trgovinska preduzeća u inostranstvu i to za prosečnih 24%, ali njihovo ukupno učešće u realizaciji "Metalac grupe" je sišlo na oko 11,5%.

Naime, treba imati u vidu da i "Metrota" i "Metalac Ukraina" pomake realno prave u odnosu na značajno niža ostvarenja u prethodnih par godina, kada je došlo do velikog pada prodaje zbog poznatih razloga. Jedino "Promometal" iz Zagreba beleži pad od preko 20% u odnosu na prvi kvartal 2015.

U svakom slučaju za konačnu ocenu uspešnosti kvartala "Metalac" ipak čeka da prihodima suprostavi rashode, pa tek onda da zaključi koliko realno može biti zadovoljan, poručuju iz gornjomilanovačke fabrike.

Uz proslavu godišnjicu dodatno penzijsko osiguranje "Metalac" je obezbedio za još 36 radnika, pa sada ima ukupno 330 zaposlenih čiju je lojalnost kompanija nagradila na ovaj način. Takođe, danas je 67 radnika dobilo jubilarne nagrade za 20, 30 i 40 godina neprekidnog rada i posvećenosti kompaniji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.