Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 04.04.2016.| 13:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bespovratna sredstva i edukacija za privrednike - Osnovano udruženje preduzetnika "Pokreni se za posao"

Preduzetnica Snežana Jovičić
Promocijom u Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je osnovano udruženje preduzetnika "Pokreni se za posao" koje okuplja preduzetnike koji su u prethodnih šest godina učestvovali u istoimenom programu podrške preduzetništvu.

Reč je o programu koju sprovodi nevladina organizacija ENECA uz podršku kompanije "Philip Morris".

Kako je rečeno na konferenciji u PKS-u, udruženje će biti otvoreno i za sva mikro i mala preduzeća koja posluju na teritoriji Srbije, a baviće se unapređenjem poslovanja i poboljšanjem položaja preduzetnika i malih porodičnih kompanija na domaćem tržištu.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je tom prilikom da će za dve do tri nedelje startovati programi podrške za start- apove u okviru Godine preduzetništva, i dodao da je pored 33 programa koje je pripremila država već pristiglo i više od 300 inicijativa kao podrška ideji, ali je stiglo i oko 100 preduzetničkih ideja.

Kada je reč o start ap programima, u naredne dve do tri nedelje planirano je da startuje program koji će se realizovati preko Fonda za razvoj, a koji podrazumeva 30% bespovratnih sredstava. Drugi program koji će startovati u to vreme biće realizovan preko Razvojne agencije Srbije, podrazumeva 50% bespovratnih sredstava, a namenjen je pre svega mladima, ženskom i socijalnom preduzetništvu.

Sertić je podsetio da je država odvojila u cilju je konkretne pomoći preduzetnicima 16 milijardi dinara.

Od toga je, dodaje ministar, četvrtina bespovratna, odnosno 4,4 milijarde dinara, a veliki deo tog novca namenjen je početnicima, ženama, socijalnom predzetništvu.

Sertić je pozvao preduzetnike da pošalju predloge modela finansiranja koji bi država mogla da primeni, a koji već ne postoji u 33 programa koji su ponuđeni.

- Hoćemo da podržimo ono što privrednici traže kako bi se stvari pokrenule sa mrtve tačke - poručio je ministar.

Ivan Miletić iz kompanije "Philip Morris"
Predsednik PKS-a Marko Čadež ukazao je da je taj program iz lokalnog prerastao u nacionalni i da se može smatrati pretečom Godine preduzetništva.

On je pohvalio inicijativu NVO ENECA i kompanije "Philip Morris", ističući da je projekat pomogao da se otklone strahovi i razvije samopouzdanje ljudi da se osmele na pokretanje privatnog biznisa.

Predstavnik ENEC-e, jednog od osnivača udruženja "Pokreni se za posao" Milivoje Jovanović istakao je da je kroz program podržano 30% mladih, a 41% žena preduzetnica.

Udruženje koje je osnovano, će kako je kazao, pružiti priliku svim članovima da se dodatno razvijaju, razmene iskustva i unaprede poslovanje.

On je naveo da je na taj način do sada zaposleno 1.800 ljudi, a naročito je od koristi bio onima koji su stali bez posla u tranzicionom periodu.

Direktor korporativnih poslova kompanije "Philip Morris" za jugoistočnu Evropu Ivan Miletić rekao je da osnivanje udruženja predstavlja korak napred u razvoju ideje "Pokreni se za posao".

On je podsetio da je ideja zaživela u Nišu pre šest godina a da je prerasla kako kaže u veoma uspešan nacionalni program podrške preduzetništvu i to ne samo zahvaljujući bespovratnim sredstvima za nabavku opreme već i zbog dodatnog podstreka, mentorstva i savetodavne pomoći korisnicma programa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.