Izvor: Beta | Nedelja, 03.04.2016.| 11:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Povećane subvencije za pčelare

(Foto: xuanhuongho/shutterstock.com)
Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je u subotu, 2. aprila 2016. godine, da su u ovoj godini povećane subvencije za pčelare, dok pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40%.

Kako je saopštilo ministarstvo, Bogosavljević Bošković je otvarajući 15. Sabor mlavsko-homoljskih pčelara kod Petrovca na Mlavi rekla da pčelari mogu da računaju na veoma snažnu podršku za investicije i nabavku nove opreme za pčelarstvo, poput košnica, centrifuga, sušara za polen, pumpa i punilica za med.

- Takođe, ministarstvo će nastaviti sa kreditnom podrškom kroz subvencionisanje kamatnih stopa i njihovo snižavanje na prihvatljiv iznos. U narednim godinama planiramo donošenje novih mera podrške u sektoru pčelarstva, kroz izradu Nacionalnog programa za pčelarstvo koji će biti u skladu sa programima podrške koje primenjuju i zemlje članice EU - rekla je ministarka.

Ona je navela da broj pčelara i pčelinjih zajednica kontinuirano raste, da je registrovano je oko 677.000 pčelinjih zajednica, koje su u vlasništvu 31.000 poljoprivrednih gazdinstava, a da prosečna proizvodnja meda u Srbiji u poslednjih 10 godina iznosi oko 5,5 hiljada tona na godišnjem nivou.

- Srbija ima ogroman potencijal jer je zemlja klimatskih i geografskih različitosti, bogate kulture i tradicije. Homoljski med je ostvario zaštitu i na međunarodnom nivou, u skladu sa Lisabonskim aranžmanom za zaštitu oznaka porekla i njihovu međunarodnu registraciju - dodala je ona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.