NavMenu

Postrojenje za prečišćavanje voda u korovu - Manjak novca prekinuo značajan ekološki projekat u Šumadiji

Izvor: Novosti Subota, 02.04.2016. 13:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gameanna/shutterstock.com)Ilustracija
Postrojenje za preradu otpadnih voda u mestu Donja Rača, započeto pre pet godina kao značajan ekološki projekat za ovu šumadijsku opštinu, zaraslo je u korov. Objekat je trebalo da bude završen 2012, ali je još na nivou grubih građevinskih radova.

Meštani Rače, u obraćanju "Novostima", ukazali su na ovaj višegodišnji problem, a od nadležnih traže da se utvrdi zašto ovaj projekat nije realizovan. Žele da znaju gde je otišao njihov, odnosno novac građana Srbije.

- To postrojenje više liči na ruglo. Napravljeni su jedan bazenčić i nekoliko zgradica koji tako stoje godinama. Hoćemo da znamo ko je odgovoran za to i koliko je para utrošeno. Pominje se brojka od oko pola miliona evra - navode meštani Rače.

Predsednik opštine Rača Dragan Stevanović, koji je na ovoj funkciji oko godinu dana, tvrdi da je i opštinska uprava odlučna da se stvari "isteraju na čistac" i utvrde sve činjenice.

- Koliko znam, vrednost radova ugovorenih još 2011. godine bila je oko 89 miliona dinara. Investirano je, navodno, više od 50 miliona dinara. Međutim, uvidom na terenu, odnosno u ono što je dosad izgrađeno, teško da može da bude i deseti deo te vrednosti - rekao je Dragan Stevanović.

Reč je o zajedničkoj investiciji republičke direkcije za vode koja je opredelila 80%, a ostatak finansira opština Rača. Ugovor o izgradnji ovog postrojenja potpisali su svojevremeno Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, odnosno Republička direkcija za vode i JKP "Rača" iz Rače, kao investitor.

- Naš interes je da se ovo postrojenje završi, ali i da se tačno utvrdi koliko je novca potrošeno za dosad izvedene radove, gde je potrebna oprema koja se u nekim izveštajima prikazuje kao da je ugrađena - navodi Stevanović.

Direktor JKP "Rača" Ivica Marković rekao je u telefonskom razgovoru da je država, odnosno Ministarstvo raskinulo ugovor jer nije bilo dovoljno novca.

- Mi ćemo ponovo konkurisati za novac za nastavak radova na ovom projektu u dogovoru sa opštinskom upravom - kaže Marković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.