NavMenu

Položen kamen temeljac za fabriku "Mei Ta" u Bariču - Investicija vredna 60 mil EUR, posao za 1.400 radnika

Izvor: Tanjug Subota, 02.04.2016. 11:37
Komentari
Podeli
(Foto: Beoinfo)
U Bariču je u subotu, 2. aprila 2016. godine, položen kamen temeljac za izgradnju kinesko-francuske fabrike "Mei Ta" za proizvodnju delova za automobile i motore. Investicija je vredna 60 mil EUR, a ovde će biti zaposleno oko 1.400 radnika.

Kamen temeljac položili su potpredsednik kompanije "Mei Ta" Gijom Alar i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića, koji je, obraćajući se prisutnima, rekao da je ovo veliki dan ne samo za Barič i Obrenovac, već za celu Srbiju.

- Inače, 2005. godine je poslednja ovakva investicija došla u Beograd, a reč je o firmi "Ball Packaging" u Zemunu. Ali, i ta fabrika je 10 do 20 puta manje vrednosti i obima od ove - rekao je Vučić i dodao da "Mei Ta" snabdeva trećinu sveta kompresorima za autoindustriju, a izvođači u Srbiji počinju da rade od utorka.

- Videćete to čudo industrije, a ono će se proizvoditi ovde u livnici. Dakle, delovi za najbolje svetske automobile će se proizvoditi u Srbiji - istakao je Vučić, uz napomenu da Vlada pomaže tako što u ovaj projekat ulaže 22,7 mil EUR.

Rok za završetak radova je jul 2017. godine, a objekat će se prostirati na 40.295 m2 i biće smešten u Industrijskoj zoni na prostoru nekadašnje fabrike "Prva iskra" u Bariču kod Obrenovca. Projektant i izvođač radova je "Energogroup".

Nova fabrika će proizvoditi blokove i nosače motora, turbopunjače i druge delove za poznate automobilske brendove - "Renault", "Ford", BMW i "Daimler".

U prvoj fazi do kraja 2018. godine planirana je investicija u pogon livnice i mašinske obrade u iznosu od oko 40 mil EUR. U drugoj, do kraja 2022. godine, planirana je investicija od 20 mil EUR u proširenje postojećeg pogona i u distributivni centar koji bi snabdevao tržište Evrope i Severne Amerike.

U Vladi Srbije je u novembru 2014. godine potpisan Memorandum o razumevanju o investiranju kineske "Mei Ta" grupe u izgradnju pogona u Obrenovcu.

"Mei Ta grupa već ima fabrike u Francuskoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Kini i Indiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.