NavMenu

Težak put do ekoloških vozila na srpskim drumovima - Uvoznike novih automobila opterećuje nekontrolisan uvoz polovnjaka

Izvor: RTV Petak, 01.04.2016. 08:53
Komentari
Podeli
(Foto: Kichigin/shutterstock.com)
Kada će se našim putevima voziti ekološki automobili, pitanje je na koje je teško dati odgovor kao i na mnogo sličnih iz oblasti zaštite životne sredine. Koliko smo daleko od određenih standarda, može da potvrdi samo jedan podatak, a to je da smo tek nedavno dobili prvu punionicu zemnog gasa i to u Novom Sadu, jedinu u krugu od 50 km.

Put do polovnjaka, a kamoli do eko vozila za mnoge je nedostižan. Otežavajuće okolnosti su ograničene finansije građana, pa i nedostatak njihove svesti o značaju očuvanja njihovog okruženja.

Međutim, ključnu ulogu trebalo bi da ima država s ciljem da umanji prosečnu starost voznog parka kod nas, koja iznosi 16 godina.

- Mislim da će se prava slika dobiti kada naša vlast odluči da proveri ispravnost izduvnih sistema – katalizatora. Kada se pooštre kriterijumi na tehničkim pregledima i kada to bude bio važan faktor i kada se zabrane takva vozila doći će do podizanja svesti vozača, ali i obaveze da se automobili barem malo prilagode - kaže Miroslav Mihailović iz AMK "Novi Sad".

Nekontrolisan uvoz polovnih automobila po nekim procenama i deset puta veći od uvoza od novih četvorotočkaša, jedan je od razloga što proizvođače i prodavce stavlja u neravnopravan položaj na tržištu.

(Foto: Kritchanut/shutterstock.com)
- Ono što uvoznike novih automobila opterećuje jesu dažbine daleko veće od uvoznika starih automobila, a naši troškovi su veliki počevši od treninga, specijalnih alata, korporacionoig identita. Kada pogledamo polovna vozila dovoljno je livadu ograditi žicom, staviti tablu i pitanje koliko se poreza plaća i koliko država uopšte ima koristi od toga - kaže Dragan Nenadović, direktor kompanije "Opel" za jugoistočnu Evropu.

Državi predstoje zahtevni koraci u promovisanja novih tehnologija, koje jesu skupe, ali po uzoru na evropske zemlje trebalo bi osloboditi dažbina, kako uvoznike, tako i kupce ekoloških vozila.

- Naša infrastruktura nije još uvek takva da možemo ozbiljnije da koristimo nove tehnoligoije bez obzira što su proizvođači obezbedili takve automobile. Neophodna je pomoć države i društvene zajednice, a nove tehnologije će svakako doći i bojim se kasnije nego u drugim zemljama - kaže Milan Vukasović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Tako ćemo do daljeg samo gledati u eksponate što je bio slučaj i na nedavno završenom Sajmu u Beogradu. Pažnju posetilaca privukao je model "toyota mirai", prvi serijski automobil koji kao gorivo koristi vodonik, a od skoro se našao na tržištu nekoliko evropskih zemalja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.