NavMenu

Prvog dana aprila otvaranje ponuda za "Železaru" - Kineski HBIS dostavio ponudu za smederevsku čeličanu

Izvor: Beta Četvrtak, 31.03.2016. 10:30
Komentari
Podeli
Ponude za kupovinu "Železare Smederevo" biće otvorene sutra, a početna cena na tenderu bila je oko 45,7 mil EUR. U Ministarstvu privrede Srbije nisu mogli da kažu da li je neka kompanija dostavila ponudu, ali, prema pisanju "Politike", ponudu za kupovinu "Železare" dostavila je kineska kompanija HBIS.

Ta kineska kompanija, prema ranijim najavama, zainteresovana je da u Smederevu otvori fabriku šavnih cevi u koju bi uložila oko 300 mil EUR.

Sprovođenje tendera za prodaju "Železare" prati i Evropska unija jer pravilima te zajednice država ne može da pomaže čeličnu industriju, kako ne bi bila narušena konkurencija. Srbija će morati da garantuje da će na evropsko tržište dolaziti čelik samo iz Smedereva, a ne iz Kine ako kineska kompanija kupi smederevsku fabriku.

Procenjena tržišna vrednost imovine "Železare" ponuđene na prodaju na kraju 2015. godine iznosila je oko 91,4 mil EUR. "Železarom" od aprila prošle godine upravlja holandska firma HPK sa kojom je vlada potpisala sporazum nakon neuspešnog tendera za prodaju smederevske čeličane, na koji se javio samo američki "Esmark".

Vlada Srbije je januara 2012. godine za jedan dolar otkupila "Železaru" od američke kompanije "US Steel" koji je bio vlasnik te kompanije od 2003. godine. Prvi tender za prodaju "Železare" raspisan je aprila 2012. godine i on je bio nesupešan, jer nije stigla nijedna obavezujuća ponuda.

U "Železari" je zaposleno oko 5.000 radnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.