NavMenu

Železnički transport TE "Nikola Tesla" nabavlja dve električne lokomotive - Vrednost investicije 533 miliona dinara

Izvor: eKapija Sreda, 30.03.2016. 15:56
Komentari
Podeli

(Foto: zhangyang13576997233/shutterstock.com)
Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS i Luo Čongfu, potpredsednik kineske kompanije, "CRRC Zhu Zhou Lokomotiv" potpisali su ugovor o nabavci dve nove električne lokomotive za potrebe Železničkog transporta ogranka TE "Nikola Tesla", vredan 533 miliona dinara, saopšteno je na sajtu TENT-a.

- Novim lokomotivama obnovićemo vučna sredstva, koja su u proseku stara oko 40 godina. Time ćemo povećati pouzdanost i raspoloživost u radu Železničkog transporta, koji godišnje preveze i do 30 miliona tona uglja iz Rudarskog basena "Kolubara". To će svakako uticati i na efikasnost i racionalno poslovanje celog sistema "Elektroprivrede Srbije" što je i cilj poslovanja EPS-a - rekao je Milorad Grčić.

Grčić je istakao da će nove lokomotive ispunjavati sve uslove za saobraćaj i na prugama javne železničke infrastrukture što je veoma važno za dopremu robe i opreme za potrebe JP EPS i za Ogranak TENT.

- Potpisivanje ovog ugovora doprineće daljem razvoju "Elektroprivrede Srbije" i predstavlja kamen temeljac za ulazak naših električnih lokomotiva u Srbiju. Ovo je ujedno i primer dobre saradnje dve zemlje, a predstavlja i pravu podršku za buduću ekonomsku i kulturnu razmenu - rekao je Luo Čongfu, potpredsednik kineske kompanije koja je najveća istraživačka i proizvodna kompanija u oblasti proizvodnje opreme za železnički transport.


Savo Bezmarević, direktor za proizvodnju električne energije u ogranku TENT, istakao je da potpisivanje ovog poslovnog aranžmana sa kineskim partnerima dolazi u trenutku kada ogranak TENT ulaže ozbiljne napore da zaokruži proces obnove i revitalizacije proizvodnih kapaciteta. U te namene će, prema njegovim rečima, ove godine za kapitalne remonte na TENT B i TE "Morava" biti izdvojeno oko 70 mil EUR.

Potpisivanju ugovora, pored izvršnih direktora EPS-a, prisustvovali su predstavnici ambasade NR Kine u Beogradu, kao i članovi kineske kompanije i Miroslav Čučković, predsednik GO Obrenovac.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.