NavMenu

Za javne nabavke "Beogradskih elektrana" 22,3 milijarde dinara

Izvor: Tanjug Utorak, 29.03.2016. 16:15
Komentari
Podeli
(Foto: F.Schmidt/shutterstock.com)
Planirane javne nabavke "Beogradskih elektrana" u 2016. godini iznose 22,3 milijardi dinara i na istom su nivu kao prošle godine, izjavio je u utorak, 29. marta 2016. godine, direktor ovog javnog preduzeća Goran Aleksić. On je u Privrednoj komori Beograda ukazao da su trenutno cene energenata veoma povoljne, ali to ne znači da će takve ostati do kraja godine.

- Znamo da će doći do pada cene gasa u drugom kvartalu, ali ne možemo da procenimo četvrti kvartal, koji je nama najvažniji, jer tada počinje nova grejna sezona - upozorio je Aleksić.

Na prezentaciji plana javnih nabavki za ovu godinu on je podsetio da "Beogradske elektrane" svake godine u ovo vreme predstavljaju poslovne planove nabavki neophodnih dobara i usluga i ocenio da je to primer dobre prakse i za druga javna preduzeća.

- Na taj način omogućavamo domaćim privrednicima da se maksimalno dobro, pravovremeno i kvalitetno pripreme i informišu o onome što se planira i šta se dešava - rekao je Aleksić, navedeno je u saopštenju Komore.

On je dodao da su ovi podaci dostupni javnosti već nekoliko meseci, onako kako Zakon o javnim nabavkama nalaže, i da se nalaze na portalima javnih nabavki Republike i Grada i na sajtu "Beogradskih elektrana". Aleksić je naveo da su od ukupne planirane vrednosti javnih nabavki 17,6 milijardi dinara sredstva namenjena za energente i da je to poseban deo koji se sprovodi po određenoj proceduri u skladu sa zakonom.

Prema njegovim rečima, najveći deo ove sume odnosi na nabavku gasa, jer "Beogradske elektrane" 92% rade na gas, a ostalo na mazut, ugalj i ekološka goriva, odnosno brikete peleta.

Aleksić je naglasio da ovo javno preduzeće već duže vreme čini napore da smanji učešće mazuta kao energenta u skladu sa direktivama EU o zaštiti životne sredine.


Drugi deo planiranih sredstava za javne nabavke u iznosu od 4,7 milijardi dinara namenjen je revitalizaciji preduzeća i onome što bi trebalo da obezbedi remont u vremenu pred sledeću grejnu sezonu.

Direktor "Beogradskih elektrana" rekao je da se očekuje da će ova grejna sezona, koju je ocenio kao veoma uspešnu, biti završena 15. aprila, u roku i u skladu sa povoljnim vremenskim prognozama.

- Nemamo problema sa likvidnošću, izmirili smo sve obaveze za energente i nastavljamo normalno tekuće poslovanje, a na našim dobavljačima je da svoje obaveze sprovode onako kako je predviđeno - rekao je Aleksić.

On je naveo da se naplata daljinskog grejanja kreće oko 92%, a da je u tekućem mesecu bila izuzetno dobra i dodao "da su građani dobre platiše", da se sistem polako dovodi u red i iz godine u godinu napreduje i da Grad Beograd vodi socijalnu politiku i u delu koji se odnosi na grejanje veoma uspešno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.