NavMenu

Delegacija srpskih privrednika u poseti Belorusiji - Glavni cilj jačanje privredne saradnje i širenje poslovanja

Izvor: Tanjug Utorak, 29.03.2016. 15:45
Komentari
Podeli
Kompanije iz Srbije zainteresovane su za saradnju sa beloruskim kompanijama i proširenje poslovanja na tom tržištu, a predstavnici vlada dveju zemalja učiniće sve da u tome pomognu, rečeno je danas na otvaranju Poslovnog saveta Privrednih komora Srbije i Belorusije.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić rekao je da su privrednici iz naše zemlje zainteresovani za proširenje poslovnih aktivnosti na tržištu Belorusije. On je naveo da tome u prilog ide i to što imamo Protokol o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

- U tom smislu očekujem proširenje saradnje - rekao je i ministar i dodao da je u poseti Belorusiji do sada najveća delegacija iz Srbije koju čini više od 100 privrednika.

On je kazao da je u prošloj godini nivo robne razmene sa Belorusijom iznosio oko 100 mil USD, što je, dodao je, daleko ispod potencijala.

Sertić je kazao da će na sastancima sa predstavnicima resornih ministarstava Vlade Belorusije razgovarati o predlozima i načinima za unapređenje privredne saradnje.

- Imamo kompanije iz Belorusije koje su zainteresovane za kupovinu preduzeća u Srbiji i ti procesi su već u toku, a takođe imamo i beloruske kompanije koje prodaju robu u Srbiji - rekao je Sertić i dodao da postoji i saradnja u oblasti proizvodnje gasnih autobusa, a takođe Srbija izvozi i dosta poljoprivrednih proizvoda u Belorusiju.

Željko SertićŽeljko Sertić
On je ukazao da se potencijal Srbije krije i u IT sektoru, te da i u toj oblasti ima prostora za zajedničko delovanje.

- Mi ćemo učiniti sve sa naše strane da pomognemo te aktivnosti. Naše privrede treba da sarađuju, a mi smo tu da pomognemo - istakao je Sertić.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da su se kompanije iz Srbije obratile PKS sa konkretnim predloziima o tome šta žele da vide i sa kime da sarađuju u Belorusiji. On je podsetio da je u Minsk doputovala delegacija koju čini 140 privrednika, predstavnika kompanija, ali i poljoprivrednih proizvođača.

Čadež je ukazao da će već tokom današnjeg dana biti potpisan ugovor o saradnji kompanije "Trayal" iz Kruševca sa jednom beloruskom kompanijom, a razgovaraće se i o zajedničkoj prozvodnji trolejbusa u Srbiji, kako za tržište Srbije i regiona, tako i za izvoz.


Postoji veliki broj međudržavnih ugovora, što pruža mogućnost da radimo zajedno i investiramo, rekao je Čadež i istakao da postoji prostor za osnivanje zajedničkih preduzeća u oblasti građevinarstva, ali i uslovi da se veći asortiman naše robe isporučuje na tržiste Belorusije.

U okviru Poslovnog saveta za saradnju između PKS i Beloruske trgovinsko-industrijske komore tokom dana biće održani i poslovni susreti predstavnika srpskih i beloruskih kompanija (B2B).

Zamenik predsednika Beloruske trgovinsko-industrijske komore Vladimir Jevgenjevič Ulahovič rekao je da dve zemlje imaju zajedničke interese da sarađuju i da se saradnja može unaprediti različitim granama , naročito u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Zamenik ministra spoljnih poslova Belorusije Jelena Kupčina kazala je da je cilj i da postoje dobre mogućnosti za jačanje trgovinskih i ekonomskih veza dveju zemalja i dodala da nekoliko srpskih privrednika već ima kontakte i posluje na beloruskom tržištu. Ona je navela da postoje mogućnosti za saradnju u oblasti mašinske industrije, prehrambene industrije i tehnologije i naglasila da veliku ulogu u proširenju saradnje i podsticanju imaju privredne komore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.