Izvor: RTS | Utorak, 29.03.2016.| 14:06

Isti proizvod u Srbiji često lošijeg kvaliteta nego onaj namenjen tržištu EU

(Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Proizvodi istog proizvođača i iste robne marke koji se prodaju na tržištu Evropske unije i Srbije često nisu istog kvaliteta. Oni čak nisu identični u zapadnim i istočnim delovima Evrope, tvrde u potrošačkim organizacijama. Proizvođači takvu pojavu pravdaju niskim standardom stanovništva, koje kvalitetniji proizvod navodno ne može da plati, a potrošačke organizacije to nazivaju diskriminacijom.

Izuzetno skupi proizvodi ne razlikuju se na našem, evropskom i drugim tržištima, jer proizvođač neće da rizikuje. Najviše problema ima sa hemijskim i konditorskim proizvodima.

Pojedini potrošači navode da su u inostranstvu hemijska sredstva mnogo kvalitetnija, pogotovu u Austriji i Nemačkoj. Istraživanja pokazuju da su domaći i uvozni šamponi istog kvaliteta. Prevare se uglavnom kriju u proizvodima koji se češće kupuju i manje koštaju.

- Najčešće se dešava sa deterdžentima za pranje rublja koji su prilagođeni istočnoevropskim zemljama. Oni imaju manje aktivne materije, manje enzima nego isti takvi proizvodi pod istim imenom na zapadu. Što se tiče tekstila i garderobe, tu je osnovna stvar u postojanosti boje. Slabiji proizvodi imaju približno isti sastav materijala, međutim razlika je što isti proizvođač, isti kvalitet, na zapadu ga operete 25 puta, a kod nas posle pet puta dolazi do ozbiljne, vidljive promene u boji - objašnjava direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Stevan Blagojević.

Iako se reklame za proizvode poznatih zapadnoevropskih brendova uglavnom samo prevode, iako im je ambalaža ista, a i cena im se bitno ne razlikuje, kvalitet u matičnim zemljama je znatno bolji. Na srpsko tržište takva roba najčešće stiže iz Poljske, Mađarske, Rumunije i Bugarske.

- Ono što je Evropski parlament uradio unazad dva meseca, zapravo je naredio i doneo odluku da poznati svetski brendovi ne mogu da prave različite proizvode. Dao je nalog da nema diskriminacije potrošača, da u drugim pogonima koji su van Evropske unije, ili u sklopu Evropske unije, ali obuhvataju istočni blok, da budu potpuno identični - ističe predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

Slovačko udruženje potrošača poredilo je namirnice u Nemačkoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj. Utvrđeno je da su u novim članicama Evropske unije proizvodi znatno lošijeg kvaliteta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.