NavMenu

Neizvesna sudbina "Luke Novi Sad" - Privatizacija ili razvoj tržišnog lidera?

Izvor: RTS Utorak, 29.03.2016. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Kambić)
Od 11 međunarodnih luka u Srbiji samo je još jedna, novosadska, u državnom vlasništvu. Ali, po svemu sudeći, ni ona to neće ostati još dugo. Iako je pre nekoliko godina Vlada odlučila da lučku infrastrukturu izuzme iz privatizacije, Ministarstvo privrede poziva zainteresovane investitore da do 30. marta dostave pismo o namerama. Pokrajinska vlada je protiv prodaje, a rukovodstvo Luke – ćuti.

Iako je jedina, međunarodna luka u državnom vlasništvu "Luka Novi Sad" uspešno igra tržišnu utakmicu. Ne dobija subvencije već uplaćuje deo dobiti u budžet, nema viška zaposlenih, a iz godine u godinu ima sve više posla, te godišnje pretovari milion tona robe, kao ostalih 10 privatnih luka zajedno.

Do sada su bila dva neuspešna pokušaja prodaje "Luke Novi Sad", a šta o ovom trećem misle, zaposleni i direktor nisu želeli da govore.

Prodaja 2009. nije uspela jer su joj se usprotivile sve političke stranke u Pokrajini. Drugi pokušaj, 2013. godine, završen je smenom rukovodstva Luke. A pre mesec dana repubička vlada je ponovo pokrenula proces prodaje.

- Ne treba je privatizovati zbog toga što postoji opasnost da se pretvori u drugu namenu. To je zemljište koje se nalazi u centru grada, ne treba je privatizovati zbog toga što se cela koncepcija razvoja Srbije zasniva na dunavskoj strategiji, potrebno je da država upravlja tim resursom - rekao je pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin.

S obzirom na poslovanje drugih luka, privatizacija novosadske luke ne mora biti loša, kažu upućeni. - Treba voditi računa da kupac bude iz lučke delatnosti, kako bi imao interes da nastavi tu delatnost - rekao je profesor ekonomije Aleksandar Vasiljević.


Ko bi da kupi novosadsku luku i da li ima zainteresovanih, u Ministarstvu privrede ne otkrivaju.

Ministar privrede Željko Sertić rekao je da strateški partner u "Luci Novi Sad" kao i u drugim lukama može da bude operator, ne može da bude vlasnik zemlje ili infrastrukture, to je definisano zakonom i građani mogu da budu mirni. - A da li ćemo se i kada odlučiti za dogovor s nekom od potencijalnih zainteresovanih kompanija, to ćemo videti u nekom narednom periodu, to nije tema - kaže Sertić.

Iako nisu želeli pred kameru, predstavnici "Luke" pokazali su nam nove mašine, vagu, sonde, uređena skladišta, posebno ono koje spremaju za američki "Lear", koji bi trebalo da se useli za desetak dana i organizuje proizvodnju dok ne završi gradnju fabrike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.