NavMenu

Nakon 50 godina počela rekonstrukcija Kalenić pijace

Izvor: eKapija Subota, 26.03.2016. 13:31
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Gradski menadžer Goran Vesić i direktor JKP "Gradske pijace" Ivan Sočo, posetili su u subotu Kalenić pijacu, gde je u toku rekonstrukcija koja se izvodi u četiri faze i trajaće dve godine.

Vesić je rekao da je danas, nakon 50 godina, počela rekonstrukcija jedne od najstarijih i najlepših pijaca u Beogradu, saopstila je Gradska uprava.

- Godinama se pričalo o tome da će ova pijaca biti rekonstruisana i tek poslednjih godinu dana uprava grada Beograda i "Gradske pijace" su uspele da naprave projekat - istakao je Vesić.

On je dodao da se, prilikom rekonstrukcije pijace vodi računa o tome da ona sve vreme radi, kako bi građani mogli da se snabdevaju, a ljudi koji na njoj prodaju mogli da rade. Bitno je i to da se očuva izvorna Kalenić pijaca i da se ne prihvate razni predlozi iz prošlosti da se pijaca nadziđuje, da bude u staklu jer ona ima svoj duh i mora da ostane onakva kakva jeste, samo bolje uređena.

Rekonstrukcija se, kao je objasnio Vesić, odvija u četiri faze, u prvoj uklanjamo lokale iz Ulice Maksima Gorkog i pravimo nove. U drugoj fazi, koja će početi krajem ove ili početkom sledeće godine, radiće se novi prostor koji će biti zatvoren između dve kapije pijace. U trećoj će se rekonstuisati postojeća zatvorena hala, a u četvrtoj se rekonstruiše deo sa kamenim kockama.

- Kada to završimo Kalenić pijaca će biti funkcionalna, komfona, neće biti nereda oko pijace, jer će istovremeno biti rekonstruisana Njegoševa ulica, odnosno deo između Kursuline i Nevesinjske. Tu će se uraditi urbani skver koji će biti i ulaz u pijacu - istakao je Vesić i zahvalio rikovodstvu "Gradskih pijaca" koje na tom projektu predano radi.

Prema njegovim rečima, izabrano je najbolje rešenje za uređenje pijace koje ne podrazumeva rušenje čitave pijace, već da ona u nekoliko faza bude uređenja na pravi način.

Direktor "Gradskih pijaca" Ivan Sočo je naveo da je prethodna godina bila godina konsolidacije poslovanja, te da sada to javno preduzeće želi da ostvarena sredstva vrati građanima upravo na ovaj način.

- Uporedo sa radovima na ovoj pijaci radovi se izvode i na asfaltiranju Cvetkove pijace i Bajlonijeve, popločavanje Zemunske pijace, na pijaci Dušanovac i na Banovom brdu se uređuje deo za prodaju namirnica životinjskog porekla, to je urađeno i u Mirijevu, a na Skadarliji su mlečne hale urađene - zaključio je Sočo i dodao da to gradsko preduzeće predano radi na uređenju svih gradskih pijaca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.