NavMenu

Mala i srednja preduzeća okosnica izvoza auto delova - "Zastave Impro" samo u januaru izvezla prikolice vredne milion evra

Izvor: RTS Subota, 26.03.2016. 09:33
Komentari
Podeli

Auto-kompleks godišnje izveze robu vrednu desetine miliona evra, a okosnica tih rezultata su mala i srednja preduzeća. Neka od njih su u specifičnom položaju, rade sa dobitkom, izvoze ali moraju po sili zakona da se privatizuju. Oni koji su odavno privatnici kažu da bi država i njih, kao i strane ulagače, trebalo da subvencioniše.

Proizvodnja auto-prikolica može biti izuzetno unosan posao. Jedan ogranak "Zastave" koji je ranije isključivo zapošljavao osobe sa invaliditetom, danas je uspešno srednje preduzeće koje svoju robu plasira većinom na tržišta Francuske.

Slovo zakona ne poznaje društvenu svojinu, pa ova uspešna firma ipak neće ići u privatizaciju jer zaštitna klauzula koja govori o zapošljavanju radnika sa posebnim potrebama omogućava da ovaj kolektiv nastavi da radi u državnom vlasništvu tako da su imovina i izvozni potencijal zaštićena.

Direktor "Zastave Impro" Branko Veljović kaže da je ove godine u tom preduzeću planiran izvoz oko 6 mil EUR.

- Međutim, ima naznaka da će ovaj izvoz biti i veći. Samo u januaru izvezli smo prikolica za milion evra - rekao je Veljović.

Mala preduzeća specijalizovana za proizvodnju autokomponenti rade već godinama sa strancima i njima se priznaje i kvalitet koji je vrhunski uz minimalne cene. Proizvodnja specijalnih alata za servis svih vrsta motora donosi dobar profit ali privrednici kažu da bi bilo i više zapošljavanja da imaju subvencije kao i strani ulagači.

- Da imamo subvencije vlade kao stranci, ja bih u ovom trenutku mogao da zaposlim bar još 15 radnika - kaže Milorad Četnik iz preduzeća "Specijalni alati".

Na primeru Turske najbolje se vidi kako treba razvijati autoindustriju. Oni su pre desetak godina imali oko 4.000 malih fabrika koje sada isporučuju delove i sklopove za 10 fabrika automobila koje su nastale kao produkt baš tih malih proizvođača koji su delove izvozili.

Sada se sve gotovi automobili kompanija "Toyota", "Ford", "Fiat" sklapaju u Tuskoj, a ta vozila prodaju širom sveta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.