Izvor: RTS | Subota, 26.03.2016.| 09:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Proizvodnja meda sve popularnija i isplativija

Izvoz meda raste ali se poboljšava i kvalitet meda, kažu u Privrednoj komori Srbije. Od nedavnih izmena Zakona o stočarstvu očekuje se da pomiri pčelare i voćare, i da spreči nesavesnu upotrebu pesticida. Pčelarstvo je jedina grana poljoprivrede kojoj su u 2016. godini povećane subvencije.

Otkupna cena od četiri do pet evra za kilogram meda, odnosno sedam evra ako ga proizvođač sam proda, primamljiva je, pa se medarstvom počinju baviti nezaposleni ali i oni sa malim primanjima. Prosečna srpska plata može se zaraditi sa 150 košnica, u dobrim godinama i sa manje.

- Može da se proizvodi matični mleč, vosak, propolis i otrov pčelinji. Sve su to vrlo cenjeni i vrlo traženi proizvodi na našem i na tržištu u svetu. Saradnja voćara i pčelara je individualna, ostavljeno je da sami sarađuju i da se dogovaraju - kaže pčelar Spasoje Rajević.

I voćari i pčelari se nadaju na će njihova prava bolje urediti novi Zakon o pčelarstvu. Mića Mladenović, profesor pčelarstva na Poljoprivrednom fakultetu kaže da zakon neće biti primenjiv sve dok se ne postavi poverenik pčelinje paše.

- Takva osoba je neophodna kao u zapadnoj Evropi kao u Sloveniji, jer se ona brine da pčelinjaci budu pravilno raspoređeni na terenu, da ne doje do prenatrpanosti, da ne dolazi do širenja bolesti, naleta pčela - objašnjava profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Mića Mladenović.

(Foto: Nitr/shutterstock.com)
Pčele oprašuju 40 odsto cvetnica i više od 200 poljoprivrednih kultura. Albert Anštajn je izračunao, nestanu li pčele za četiri godine, nestaće i čovek.

Pomor pčela je svetska priča, ali u Srbiji razloga za optimizam ipak ima. Prošle godine izvezli smo 10 odsto od rekordnih 12.500 tona meda koji smo proizveli. Zaštićeno geografsko poreklo imaju "Homoljski", "Fruškogorski" i "Kačerski med". U postupku zaštite je "Đerdapski med".

- Sve je više mladih koji se bave pčelarstvom, izvoz meda takođe raste, prošle godine je vredeo devet miliona dolara - kaže Mirjana Miščević iz Grupacije Privredne komore Srbije za pčelarstvo.

Podsticaj Ministarstva poljoprivrede po košnici je 600 dinara. Predviđena su i bespovratna sredstva za nabavku pčelarske opreme.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.